Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Δωρεάν εξετάσεις για 300.000 ανασφάλιστους πολίτες!!!



Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, οικογένειες και παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθιερώνει από το 2013 το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο αξιοποίησης ειδικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ.


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια (έως και τον Δεκέμβριο του 2014), συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παρέχει στους πολίτες αυτούς δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς και παραπομπή για επιπλέον εξετάσεις, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, αξιολόγηση εξετάσεων από τον γιατρό, κι αν κρίνεται αναγκαίο, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία. Το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» θα αφορά περίπου 300.000 άτομα που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, των οποίων η επιλογή θα γίνει βάσει κριτηρίων, όπως η ηλικία, η κατάσταση υγείας τους και άλλα.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση της αναμόρφωσης των δράσεων του τομέα Υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
«Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ένα δελτίο με το οποίο θα εξασφαλιστούν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, οικογένειες και παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι το αναφερόμενο ‘εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης’, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε χρόνο έως και το τέλος του 2014 και θα αφορά περίπου 156.200 συμπολίτες μας ετησίως, εκ των οποίων υπολογίζουμε ότι οι 100.000 είναι ανασφάλιστοι και άνεργοι και οι υπόλοιποι οικογένειες και παιδιά κάτω από τα όρια της φτώχειας», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε ότι στα δύο χρόνια που θα διαρκέσει συνολικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανακουφιστούν 300.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θεσπίζεται και η δράση «Υγεία κατ’ οίκον», η οποία αφορά στους χρόνια ασθενείς ανασφάλιστους πολίτες, άτομα εξερχόμενα από νοσοκομεία και ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν σοβαρές παθήσεις. Επίσης, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει διάκριση αν η οικογένεια του παιδιού είναι ασφαλισμένη ή όχι, κάτι που ισχύει και σήμερα. Μάλιστα, στον εμβολιασμό των παιδιών οι ανασφάλιστες οικογένειες ή όσες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας θα έχουν προτεραιότητα με τη νέα δράση.
Μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου εξήγησε ότι ήδη έχει τεθεί σε ισχύ σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι ανασφάλιστοι γονείς απαλλάσσονται από τα 5 ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.



Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου