Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS σήμερα και η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ εκπέμπει SOS!!!



Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα το 2012. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η αύξηση αγγίζει το 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
 

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από 31 χρόνια από την αρχή της επιδημίας, ο μεγαλύτερος αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών με HIV λοίμωξη αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην αύξηση αυτή είναι οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας λόγω κρίσης, η κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συριγγών, η πορνεία και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μονάδων λοιμώξεων της χώρας μας, το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011, αύξηση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1.250, γεγονός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη από 50% συγκριτικά με το 2011, οπότε είχαν καταγραφεί συνολικά 954 νέα περιστατικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2012 δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 883 ήταν άνδρες και 166 γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως θετικές στην HIV λοίμωξη τo 2012, οι 487 (46,4%) ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), οι 256 (24,4%) ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ στο 18,9% των δηλώσεων δεν έχει προσδιοριστεί η κατηγορία μετάδοσης.
«Είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την πολιτεία, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σ’ αυτή την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή της, όπως για παράδειγμα κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης», επισημαίνει ο κ. Λαζανάς.

Ανθεκτικός ο ιός στη Βόρεια Ελλάδα
Ανησυχία, εξάλλου, προκαλεί και το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση της αντοχής του ιού στα αντιρετροϊκά φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση HIV λοίμωξης. Μάλιστα, η Βόρεια Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στο θέμα αυτό, με το ποσοστό της αντοχής να φτάνει το 22%, τη στιγμή που η διαχρονικά σταθερή αντοχή στη Νότια Ελλάδα είναι μόνο 6,4%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική θεραπεία και να αυξήσει υπερβολικά το κόστος της.
Όπως εξηγεί ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελητής Α’ και διευθυντής στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ», Παναγιώτης Κολλάρας, μελέτες έδειξαν ότι το 22% των ασθενών που παρακολουθούνται στη μονάδα, η οποία είναι μοναδική σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία κι εξυπηρετεί 1.300 ασθενείς, έχει εμφανίσει αντοχή στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία που ακολουθούν δεν περιορίζει την εξάπλωση του ιού στο σώμα. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να γίνει ανθεκτικός όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού κι αμελούν τη θεραπεία τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κολλάρα, τα περισσότερα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν ομοφυλόφιλους, ενώ στην Αθήνα, όπου καταγράφονται οι περισσότεροι ασθενείς, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τοξικομανείς, σε ποσοστό που αγγίζει το 98%.

Τα φάρμακα
«Αγκάθι», ωστόσο, αποτελεί και το κόστος της θεραπείας της HIV λοίμωξης, ιδιαίτερα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν αντανακλάται πλήρως στη μείωση του κόστους θεραπείας της HIV λοίμωξης, πιθανόν λόγω της εξατομίκευσης της θεραπείας και των αλλαγών στις κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας προς την αντικατάσταση παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα, αποτελεσματικότερα κι ασφαλέστερα.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει πάνω από το μισό της φαρμακευτικής δαπάνης του στο κόστος της αντιρετροϊκής αγωγής, αφού έχει επωμιστεί τη θεραπεία των ασθενών με AIDS σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων, όπως είχε συμβεί πριν από μία εβδομάδα στη μονάδα λοιμώξεων του «Τζάννειου» νοσοκομείου στην Αθήνα λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.
Τελικά, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν χρήματα από άλλους κωδικούς του νοσοκομείου ή να πάρει δανεικά φάρμακα από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εμβόλιο
Ελπίδες για το μέλλον γεννά η πιθανή ανάπτυξη ενός εμβολίου για την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου δεν έχουν καρποφορήσει. Όμως, πρόσφατες πρόοδοι στον τομέα αυτό απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η κατασκευή ενός αποτελεσματικού προφυλακτικού εμβολίου είναι επιστημονικά δυνατή και παρέχουν σοβαρή ελπίδα για το μέλλον. Μέχρι τότε, η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.



Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr



Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου