Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Εικόνες της Θεσσαλονίκης από το παρελθόν στην έκθεση "Αποτυπώματα"



Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης συνεχίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2013, στις αίθουσες Α’ και Β’ Εικαστικών Εκδηλώσεών...
5ου ορόφου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η έκθεση "Αποτυπώματα". Πρόκειται για μια έκθεση με θέμα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε φωτογραφίες και σχέδια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, 1888 – 1910.
Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (Κ.Β.Ε.) του Α.Π.Θ. διοργάνωσε την έκθεση σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Παρουσιάζεται επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Byzentine Research Fund, το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Βρετανικής Σχολής.

Από το αρχείο αυτό αφενός προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ίδια τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, σχηματίζεται μια εικόνα της πόλης τις παραμονές της ενσωμάτωσής της στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό αρχείο αποτυπώνει πολλούς ναούς πριν αλλοιωθούν από σεισμούς και πυρκαγιές, που ταλαιπώρησαν την πόλη στον 20ο αιώνα.

Η Έκθεση συνοδεύεται από έντυπο Λεύκωμα με περισσότερες από 200 φωτογραφίες και σχέδια, μαζί με πληροφοριακό υλικό, ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση των μνημείων και βιβλιογραφία. Τη δαπάνη της έκδοσης του Λευκώματος ανέλαβε ευγενικά η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή δημοσίευσης : www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου