Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η Θεσσαλονίκη των ποιητών ...για φιλανθρωπικό σκοπό



Μια εκδήλωση, αφιερωμένη στους ποιητές της πόλης με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη των ποιητών», διοργανώνει για τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Φίλων της Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά».
Στη διάρκεια της γιορτής, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα - τραγούδια 15 ποιητών που κατάγονται ή έζησαν στη Θεσσαλονίκη

και προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους τις οποίες αυτή γνώρισε. Οι Γιώργος Βαφόπουλος, Νίκος - Γαβριήλ Πεντζίκης, Ζωή Καρέλλη, Μανώλης Αναγνωστάκης, Πάνος Θασίτης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Θέμελης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Καββαδίας, Μάρκος Μέσκος, Νατάσα Τσολάκου, Ελένη Χαρμάνα και Σάκης Σερέφας θα ακουστούν μέσα από τα έργα τους, τα οποία μελοποίησαν κατά καιρούς γνωστοί έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σαράντης Κασσάρας κ.α. Μάλιστα, ο τελευταίος που είναι καθηγητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, γνωστός μουσουργός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της εκδήλωσης διαχώρισε το υλικό που θα παρουσιαστεί στη διάρκειά της σε ενότητες, οι οποίες αναλογούν σε διάφορες ιστορικές και χρονολογικές περιόδους της Θεσσαλονίκης. Η Κατοχή, η παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, ο Εμφύλιος, η δεκαετία του ’50, ο Απρίλης του 1967, αλλά και το ευρωπαϊκό όνειρο της χώρας και η αυγή του 20ου αιώνα είναι μερικές μόνο από τις φάσεις που φιλοδοξεί να «διερευνήσει» μουσικά η εκδήλωση, στην οποία υπάρχουν παρεμβολές και θεατρικών δρωμένων. Συμμετέχουν οι χορωδίες του «Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου» και της «Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης». Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης που έχει αυστηρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα, θα διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα της 3ης Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ.
 Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου