Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Ιδρυτικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη !!!



«Η μοναξιά των ελληνικών πόλεων πρέπει κάποτε να τελειώσει. Η έννοια του Δικτύου φέρνει τις πόλεις κοντύτερα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, χαιρετίζοντας χθες το βράδυ την έναρξη των εργασιών του διήμερου ιδρυτικού συνεδρίου του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», που διεξάγεται σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων και στόχος είναι να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντός τους.



Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι-μέλη του Δικτύου θα προχωρήσουν συμβολικά στη φύτευση δέντρων ισάριθμων με τους δήμους-μέλη του ΔΕΠΠ στον Κήπο του Καλού (στη συμβολή των οδών Αναξιμάνδρου και Διστόμου). Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς δράσεων, των οποίων η υλοποίηση θα γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη των δέντρων. Μετά τη φύτευση των δέντρων οι εκπρόσωποι των μελών του Δικτύου, το οποίο στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στο χώρο του συνεδρίου για την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης.
«Είναι, νομίζω, πάρα πολύ σημαντικό μόνο και μόνο το Δίκτυο. Η έννοια της πράσινης πόλης είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, δεν είναι τόσο απλό και παραμυθένιο, όσο φαίνεται, θέλει πάρα πολλή δουλειά, θέλει πάρα πολλή οργάνωση, επιχειρησιακά σχέδια και να είναι βιώσιμα αυτά που θα γίνουν. Διότι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στη χώρα μας είναι να φτιάχνουμε δομές και θεσμούς, οι οποίοι μετά να μένουν στην τύχη τους. Άρα λοιπόν αυτή η πρωτοβουλία είναι αρκετά σημαντική και οι πόλεις που συμμετέχουν είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν παράδειγμα για το μεγάλωμα αυτού του Δικτύου», ανέφερε ο κ. Λιβιεράτος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης τόνισε: «Το Δίκτυο θα βοηθήσει, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλους δήμους της χώρας, να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά και να αλληλοβοηθηθούμε, για να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να βελτιώσουμε την εικόνα των πόλεών μας, το αστικό περιβάλλον».
«Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων γεννήθηκε από την πολύ θετική εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για ‘Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014’ και την υπογραφή του συμφώνου των δημάρχων», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρωτεργάτης της δημιουργίας του Δικτύου. «Από την πρώτη στιγμή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε βήματα μπροστά και σε αυτόν τον τομέα. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πράσινες πολιτικές δεν είναι συμπεριφορές πολυτελείας, είτε από την πλευρά των κυβερνήσεων είτε από την πλευρά των πολιτών, αλλά έχουν θετική επίδραση τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.



Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου