Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ: Αναδεικνύονται τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης!



Σε περίπου τέσσερις μήνες από σήμερα αναμένεται να αποδοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης η ζώνη των περίπου τεσσάρων στρεμμάτων πλησίον των βυζαντινών τειχών, όπου αυτή την περίοδο εξελίσσονται εργασίες ανάπλασης από τον κεντρικό δήμο.
Τα έργα για τη διαμόρφωση της περικάστριας ζώνης, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη των τειχών, επιθεώρησε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. Όπως εξήγησε, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί εξελίσσονται στον άξονα της Επταπυργίου και σε πρώτη φάση αφορούν ένα κομμάτι μήκους περίπου διακοσίων μέτρων από το ύψος της μονής Βλατάδων μέχρι και το όριο των τριών διατηρητέων κτισμάτων, τα οποία πρόκειται να διατηρηθούν.





Πράσινο δίπλα στα τείχη
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που υλοποιούνται στην περιοχή είναι η δημιουργία μιας εκτεταμένης ζώνης πρασίνου δίπλα από τα τείχη, με μήκος έως και είκοσι μέτρα. Στην υπό ανάπλαση περιοχή, όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, η οποία φέρει την υπογραφή της Σμαρώς Θεοδωρίδου, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία περιπάτων και διαδρομών, ώστε οι επισκέπτες του χώρου να μπορούν να περπατούν δίπλα από τα τείχη.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης, σε αυτό το πρώτο τμήμα της περικάστριας ζώνης, το οποίο αναμορφώνεται, πρόκειται να αξιοποιηθούν δύο παλιά προσφυγικά κτίσματα ως υπόμνηση της πιο πρόσφατης ιστορίας της πόλης. Στις σκέψεις του δήμου Θεσσαλονίκης είναι αυτά τα πρώτα δύο κτίσματα να αξιοποιηθούν για χρήσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης η περιοχή των τειχών θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Διάφορα άλλα εγκαταλειμμένα κτίσματα από τα λεγόμενα «καστρόπληκτα» κατεδαφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, επιβαρύνοντας σημαντικά την εικόνα του ιστορικού μνημείου της πόλης.

Στις αρχές καλοκαιριού
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα έργα σε αυτό το πρώτο τμήμα της περικάστριας ζώνης αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης. «Επιλέξαμε να υλοποιήσουμε τη μελέτη για την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών τμηματικά, καθώς στην παρούσα συγκυρία δεν υπήρχε η δυνατότητα να διασφαλιστούν τα περίπου έξι εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αναμόρφωση ολόκληρης της περικάστριας ζώνης», σημείωσε ο κ. Κουράκης, τονίζοντας ότι με τα έργα που εξελίσσονται απελευθερώνεται σημαντικής έκτασης δημόσιος χώρος και συγχρόνως αναδεικνύονται τα τείχη, που αποτελούν σύμβολο για την ιστορία της πόλης, ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής των περιοίκων.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπονται μεταξύ των άλλων η εγκατάσταση ειδικού φωτισμού για την ανάδειξη του μνημείου, η τοποθέτηση εμποδίων για την αποτροπή της στάθμευσης των αυτοκινήτων, αλλά και σειρά διαμορφώσεων στον δρόμο για τη διευκόλυνση της κίνησης των αστικών λεωφορείων.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου