Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: «Οργιάζει» το ηλεκτρονικό έγκλημα !!!



Παιδόφιλοι, που «ψαρεύουν» υποψήφια θύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «κινούνται» ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο, τεράστιος όγκος υλικού παιδικής πορνογραφίας διακινείται ανενόχλητα από άτομα που διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι ηλεκτρονικές απάτες γνωρίζουν «άνθηση», αφού η υπηρεσία που αποτελούσε «φράχτη» για το διαδικτυακό έγκλημα έχει βάλει λουκέτο από το Δεκέμβριο του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπιζε σχεδόν κάθε μήνα από δύο μέχρι και επτά άτομα, που διακινούσαν πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους, ενώ αστυνομικοί που υπάγονταν σε αυτό «περιπολούσαν» στο διαδίκτυο ψάχνοντας προφίλ ατόμων, που είχαν τα χαρακτηριστικά παιδόφιλων. Η κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας «έφερε» ένα πλήθος ανεξιχνίαστων υποθέσεων, τεράστια έξοδα, αφού ένα ταξίδι από άτομα της κεντρικής υπηρεσίας στην Αθήνα προς την περιφέρεια κοστίζει μέχρι και 700 ευρώ, ενώ δικογραφίες με διαδικτυακές απάτες «πηγαινοέρχονται» μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.




Στα άδυτα... αρρωστημένων μυαλών

Ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί πως από τότε που καταργήθηκε το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Θεσσαλονίκης μειώθηκαν κατακόρυφα οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. «Αστυνομικοί περνούσαν ατέλειωτες ώρες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούσαν να εντοπίσουν φράσεις ή προφίλ που θα τους οδηγούσαν σε κάποιον παιδόφιλο. Κάπως έτσι εντόπισαν ένα άτομο που είχε έρθει από την Αθήνα για να συναντηθεί με ένα μικρό αγοράκι στην Τούμπα. Το άτομο αυτό ευτυχώς συνελήφθη. Οπως συνελήφθησαν και άλλα άτομα που “ψάρευαν” παιδιά στο ίντερνετ φτιάχνοντας ψεύτικα προφίλ και παριστάνοντας και οι ίδιοι τα ανήλικα ορισμένες φορές», επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά καιρούς είχαν κατασχεθεί βίντεο με μικρά παιδιά, νήπια ακόμη και βρέφη, ενώ υπήρχε η εκτίμηση πως κάποια από τα αγοράκια ή κοριτσάκια, που κακοποιούνταν είχαν απαχθεί από διάφορες χώρες του κόσμου. «Ενα βίντεο με παιδιά που έχει διάρκεια μια ώρα χωρίζεται συνήθως σε μικρότερα κομμάτια το καθένα από τα οποία με το ζόρι φτάνει το ένα λεπτό. Ενα τέτοιο βιντεάκι διάρκειας μόλις ενός λεπτού πωλείται μέχρι και 50 δολάρια», επισημαίνει αστυνομικός.

Σωρεία εξιχνιάσεων

Είναι χαρακτηριστικό πως την εξαετία που λειτούργησε η συγκεκριμένη υπηρεσία εξιχνίασε 91 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - μεταξύ των οποίων και η σύλληψη ενός 35χρονου στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν... 30.000 αρχεία με σκληρό πορνογραφικό υλικό στο οποίο «πρωταγωνιστούσαν» ακόμη και βρέφη. Επίσης, εξιχνιάστηκαν έντεκα υποθέσεις ασέλγειας με ανηλίκους και αποπλάνηση παιδιών. Μάλιστα, από στοιχεία προκύπτει πως οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνταν είχαν σταθερά ανοδική πορεία, καθώς από 380 το 2009, έφτασαν σχεδόν τις 600 το 2010, ενώ άλλες 470 καταγράφηκαν από Ιανουάριο μέχρι και Ιούλιο του 2011. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται πλήθος υποθέσεων με διαδικτυακές απάτες, υποθέσεις μαστροπείας και σωματεμπορίας, εκβιάσεις, παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, προσωπικών δεδομένων, αλλά και υποθέσεις που αφορούσαν τον εντοπισμό και διάσωση ατόμων, που εκδήλωναν μέσω διαδικτύου πρόθεση αυτοκτονίας.

Εκκρεμούν υποθέσεις επί... πέντε μήνες

Οπως προκύπτει από πληροφορίες μετά την κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι πολίτες άρχισαν να απευθύνονται στα τμήματα ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως δεν έχουν... ίντερνετ. Ετσι το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να στέλνονται οι υποθέσεις στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι δικογραφίες να πηγαινοέρχονται από την περιφέρεια προς την Αθήνα, να λαμβάνονται συμπληρωματικές καταθέσεις και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, κυρίως σε θέματα με διαδικτυακές απάτες. «Είναι χαρακτηριστικό πως δικογραφία απάτης με θύμα επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη που έχασε περίπου 10.000 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο μόλις πριν από μερικές ημέρες πήρε και πάλι το δρόμο για την Αθήνα, ύστερα από συμπληρωματικές καταθέσεις και στοιχεία που απαιτούνταν», διευκρίνισε συνδικαλιστής αστυνομικός. Οι πολίτες είτε είναι αναγκασμένοι να πάνε οι ίδιοι στην Αθήνα, είτε να περιμένουν τέσσερις με πέντε μήνες για να διαπιστώσουν τελικά ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ο δράστης μιας απάτης μέσω ίντερνετ.


Εγιναν προσλήψεις... έκλεισε η υπηρεσία
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης το καλοκαίρι του 2010 προσελήφθησαν 100 άτομα για να στελεχώσουν μία νέα υπηρεσία με αντικείμενο τα οικονομικά και ηλεκτρονικά εγκλήματα, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ, ενώ στη συνέχεια έκλεισε και το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Θεσσαλονίκης! Τελικά, 88 αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων με εξειδικευμένες γνώσεις σε οικονομικά θέματα, αλλά και στην πληροφορική, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών, απορροφήθηκαν από υπηρεσίες στην Αθήνα, ενώ άλλοι 12 από υπηρεσίες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Tης Έλσας Αγοραστού
Πηγή δημοσίευσης:  http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου