Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιούνη το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ που ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ στην Πλατεία Αριστοτέλους!



Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετακομίζει φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου, που αρχίζει στις 7 Ιουνίου. Πάνω από 200 εκδηλώσεις περιμένουν τους φίλους της ανάγνωσης που θα επισκεφθούν τη διοργάνωση, ενώ 250 εκδότες συμμετέχουν και φέτος.
 
Με την αύρα της θάλασσας είναι συνδεδεμένο το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος κλείνει 32 χρόνια ζωής. Καθιερωμένος χώρος φιλοξενίας της διοργάνωσης ήταν από την αρχή η παραλία του Λευκού Πύργου, την οποία πέρυσι αντικατέστησε η νέα παραλία δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Λόγω των εργασιών όμως που πραγματοποιούνται και στους δύο χώρους φέτος τα γνώριμα σταντ του Φεστιβάλ θα μετακινηθούν στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους πάνω από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.



«Μας τρομάζει το γεγονός ότι αλλάζει ο χώρος και αυτό συνεπάγεται αβεβαιότητα για εμάς, γιατί πηγαίνουμε κάπου πρωτόγνωρα. Μπορεί φέτος η διοργάνωση να πραγματοποιείται στην καρδιά της πόλης, αλλά είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί στην παραλία. Πιστεύουμε ότι, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, η διοργάνωση θα επιστρέψει πίσω, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε», λέει στη «ΜτΚ» ο εκδότης και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.
Ωστόσο με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν αυτήν την προοπτική οι διοργανωτές, ενώ δεν αποκλείουν η αλλαγή του χώρου να λειτουργήσει φέτος ευνοϊκότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Η δυτική πλευρά της πόλης πέρυσι ήταν σχεδόν αποκλεισμένη. Για να έρθει κάποιος στο Φεστιβάλ από εκεί, έπρεπε να πάρει δύο συγκοινωνίες. Τώρα χρειάζεται μόνο μία συγκοινωνία όχι μόνο από τα μέρη που βρίσκονται μέσα στην πόλη αλλά και από περιοχές όλου του νομού Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο κ. Μπαρμπουνάκης.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Η ιδέα για τη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1982, ανήκει στην τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι σήμερα πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, το Φεστιβάλ όμως παραμένει σταθερή αξία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού της Θεσσαλονίκης, που συνηθίζει να προμηθεύεται από αυτό αρκετά από τα βιβλία τα οποία θα διαβάσει στις καλοκαιρινές διακοπές ή στις εξορμήσεις στις παραλίες. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 200 εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ όσο και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης. «Σημαντικό είναι ότι αυτή τη χρονιά στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν καινούργια εκθετήρια, αλλά και το ότι δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά. «Επειδή φέτος είναι έτος Καβάφη, οι περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου είναι αφιερωμένες στον Αλεξανδρινό ποιητή. Έτσι ξεχάσαμε τον Παλαμά. Υπενθυμίζουμε όμως ότι το 1943, οπότε αυτός ο ποιητής πέθανε από την πείνα μέσα στην Κατοχή, η κηδεία του ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο. Αποφασίσαμε λοιπόν να τον τιμήσουμε, γιατί θεωρείται ο εθνικός μας ποιητής μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό», τονίζει ο κ. Μπαρμπουνάκης.
Σε μία ίσως εξίσου δύσκολη εποχή με εκείνη του Παλαμά, αυτή της κρίσης, που το βιβλίο έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν φέτος στην έκθεση παραμένει σταθερός στους 250, όπως και πέρυσι. Ωστόσο οι διοργανωτές ελπίζουν να μη συνεχιστεί η καθοδική φορά του Φεστιβάλ, που πέρυσι παρουσίασε μείωση της τάξεως του 50% στις πωλήσεις του.
Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το δήμο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
32o Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
7-23 Ιουνίου, άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου - Πλατεία Αριστοτέλους
Καθημερινά και Κυριακές 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 10 μ.μ.
Σάββατο: 10 π.μ. - 10 μ.μ.


Της Κυριακής Τσολάκη

Πηγή δημοσίευσης: 

www.makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου