Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Του Δημήτρη Παυλακούδη: " 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση...ΚΑΙΡΟΣ να παλέψουμε για μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καλύτερη απ’αυτήν που παραλάβαμε."



24 Ιουλίου γράφει σήμερα το ημερολόγιο και ίσως για τους πιο πολλούς η μέρα αυτή να μη σημαίνει τίποτε το ξεχωριστό.
Κι όμως κάποτε και μάλιστα όχι πολύ πίσω στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ο Ελληνισμός γιόρτασε στους δρόμους και τις πλατείες τη ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας.
24 Ιούλη του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε την εξουσία . Στις 4.15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.
Η περίφημη περίοδος της μεταπολίτευσης ξεκινά….Μια περίοδος αναδημιουργίας του ελληνικού κράτους και ανανέωσης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού συμμετείχαν στο πανηγύρι της δημοκρατίας.
Σήμερα ο συμβολισμός της μέρας εκείνης παραμένει ζωντανός στις καρδιές των πολιτών που βίωσαν τη δικτατορία και όλων όσων πολέμησαν για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η περίοδος της μεταπολίτευσης και το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε την εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα δεν πέτυχε την εκπλήρωση των μεγάλων οραμάτων του ελληνικού λαού στο ακέραιο.



ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και η χώρα απεγκλωβίστηκε από τις σκοτεινές δυνάμεις του παρακράτους, σίγουρα οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά με κύριο γνώμονα τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και την τραγική κατάληξη του διπολισμου αριστεράς-δεξιάς στη χούντα των συνταγματαρχών και εν πολλοίς της CIA, υπό το φόβο μιας νίκης της αριστεράς, αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να χαράξουν νέα πορεία στην ελληνική ιστορία.
Ο Καραμανλής με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και την προσπάθεια για αστικοποίηση της χώρας σε ευρωπαϊκά πλαίσια έβαλε τη σφραγίδα του . Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη δημιουργία κοινωνικού κράτους, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και την κοινωνική αλληλυγγύη με μέτρα ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και κυρίως με την πληθωρική του παρουσία και την αποφασιστικότητά του …έφερε ουσιαστικά νέο αέρα στην πατρίδα μας και έδωσε ανάσες στους κατοίκους της υπάιθρου και των αστικών κέντρων. Δημιούργησε ουσιαστικά τη μεσαία τάξη και εδραίωσε τη δημοκρατία.
Τέλος όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις κατόρθωσαν να επιτύχουν εν πολλοίς τον εκσυγχρονισμό της χώρας και να βελτιώσουν τις υποδομές, να εκσυγχρονίσουν ως ένα βαθμό το  τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της χώρας και είναι δεδομένο πως η εικόνα της χώρας μας στο διάστημα 1974-2010 άλλαξε εν πολλοίς προς το καλύτερο.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ που έθεσε η μεταπολιτευτική δημοκρατία απέτυχαν. Έννοιες όπως η γραφειοκρατία, το ρουσφέτι, η πελατειακή σχέση κράτους-πολίτη , ο διορισμός ημετέρων με κομματικά κριτήρια, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η διαφθορά και η αναξιοκρατία αντί να εξαλειφθούν γιγαντώθηκαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Η παιδεία και η υγεία παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες πολιτικών όπως ο Γιώργος Γεννηματάς και άλλοι, αφέθηκαν στο έλεος του θεού και των κατά τόπους συμφερόντων, το κοινωνικό κράτος αποδομήθηκε, οι σύγχρονες πόλεις παρά τη βελτίωση των υποδομών τους μετατράπηκαν σε δεξαμενές αγνώστων και απομονωμένων ανθρώπων, η επαρχία ερήμωσε και οι όποιες υγιείς πρωτοβουλίες όπως οι συνεταιρισμοί και η αιρετή αυτοδιοίκηση αντί να λειτουργήσουν ως μοχλός αποκέντρωσης, εξελίχθηκαν με την ευθύνη όλων των κομμάτων ( ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,Συνασπισμός κλπ. ) σε κομματικά φέουδα και γραφεία εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ο συνδικαλισμός από κατάκτηση δημοκρατίας , μετατράπηκε σε σωλήνα κομματικής και επιχειρηματικής εξέλιξης .
ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ότι η Μεταπολίτευση άφησε πίσω της και μεγάλες πληγές….
Η κρίση που βιώνουμε –όχι μόνο ως Ελλάδα- αλλά και ως Ευρώπη και οι λάθος χειρισμοί οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην αμφισβήτηση των κομμάτων εξουσίας της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και γέννησαν νέα αιτήματα, όπως η δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, η τιμωρία και καταδίκη όσων λυμάνθηκαν δημόσιο χρήμα, η ανάδειξη νέων πολιτικών στελεχών και το καθολικό αίτημα για απονομή δικαιοσύνης .
Γέννησε όμως η κρίση και νέες πληγές, όπως η αναβίωση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, όπως εκφράζονται αυτοί μέσα από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο υπέρμετρος λαϊκισμός και η συνεχιζόμενη προπαγάνδα κατά της Ευρώπης και των θεσμών που ανανεώνεται από ορισμένους κύκλους της παραδοσιακής αριστεράς, καθώς και το όψιμο φαινόμενο της μεταφοράς στελεχών των ήδη παρηκμασμένων κομμάτων της μεταπολίτευσης, τα οποία μάλιστα φέρουν ευθύνες για την οικτρή κατάσταση της Ελλάδος, σε χώρους που φαντάζουν νέοι ,όμως το λεξιλόγιο και τα αιτήματά τους έχουν ως γνώμονα μόνο τη συνέχιση αυτής της κρατικιστικής λογικής.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ νέοι άνθρωποι σήμερα εμφανίζονται ως νοσταλγοί του φασισμού ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας, έχουν παντελή έλλειψη ιστορικής γνώσης και συνείδησης, καθώς η παιδεία μας κατέληξε υπνοπαιδεία….
ΚΑΠΟΙΟΙ μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο ν’αμφισβητούν και την ίδια τη δημοκρατία, ξεχνώντας  ή μάλλον αγνοώντας όχι μόνο το νόημα της για την πατρίδα μας αλλά και τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε για να μπορούμε σήμερα να εκφραζόμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ και στόχοι υπάρχουν πολλά σήμερα….
Από τη αναθεώρηση του συντάγματος και την παγίωση ενός δίκαιου συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τον περιορισμό της αναξιοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της παντελούς έλλειψης κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της έλλειψης οραμάτων των νέων ανθρώπων.
Τη δημιουργία σοβαρού κράτους δικαίου, ισχυρής αυτοδιοίκησης, σύγχρονου εκπαιδευτικού μοντέλου και κοινωνικού κράτους.

Γι’ αυτό έχουμε χρέος και να ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ και να αποτιμούμε ως λαός κάποτε όσα μας πρόσφερε η μεταπολίτευση.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για την εκπλήρωση των στόχων που δεν επετεύχθησαν όλα αυτά τα χρόνια…

ΔΕΔΟΜΕΝΟ και χαρισμένο δεν είναι τίποτε….

Χρέος μας δεν είναι να γκρεμίσουμε και τα όσα σωστά έγιναν από το 74 και δώθε σ’αυτόν τον τόπο…
Χρέος μας είναι μ’ενότητα και αγώνα, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ να δώσουμε αλλού από κοινού και αλλού ξεχωριστά το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ…

Για μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καλύτερη απ’αυτήν που παραλάβαμε.


Δημήτρης  Παυλακούδης
 Υπεύθυνος Κοινωνικής πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ,
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων - Μενεμένης ,
 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – Μsc Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου