Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

“Εμπρός για την επανάσταση του αυτονόητου!!”. Άρθρο του Αστέριου Αλβανού.



Ο βηματισμός της σύγχρονης κοινωνίας είναι ταχύς και χρέος μας να τον ακολουθήσουμε. Χρέος μας απέναντι στις νέες γενιές αλλά και στην δικιά μας είναι να καθιερώσουμε αξίες, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πρωτίστως ηθική και να ενισχύσουμε τις βάσεις της Νέας Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Ασφαλώς όντας σκληρά απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη λογική δεν θα απεμπολήσουμε τα θετικά της μεταπολίτευσης και δεν θα τα χαρίσουμε σε κανέναν. Οι αγώνες και οι θυσίες είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι ιστορικές αναφορές. Σε καμία περίπτωση δεν θα στρουθοκαμηλίσουμε και δεν θα υπερασπιστούμε λανθασμένες και επικίνδυνες νοοτροπίες που αφαιμάσσουν τη δυναμική των δημιουργικών γενεών που έρχονται. Νοοτροπίες που ως ένα βαθμό όλοι τις ενισχύσαμε και έχουμε την ευθύνη γιατί δεν αντιδράσαμε όπως οφείλαμε αλλά τις ανεχτήκαμε.



Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υπερασπιστούμε τις ηθικές αξίες σε μια κοινωνία που λοξοδρομεί και τάσσεται στις ακραίες λύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα δυο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή και το δικαίωμα του ανθρώπου στην αξιοπρέπεια και την αξιοπρεπή διαβίωση. Τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πρέπει να παταχθούν εν τη γενέσει τους. Κανένας μισαλλόδοξος να μην μπορεί να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες. Η μη αποδοχή του διαφορετικού δεν είναι αποδεκτή σε μια κοινωνία πολυπολιτισμική που αλληλεπιδρά στο δορυφορικά ενωμένο πλανητικό χωριό και που μεταλαμπαδεύει τις αρχές της αρετής, της τόλμης, της φιλοξενίας και της αλληλοβοήθειας στο συνάνθρωπο. Η πολιτική ατζέντα δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζεται από τα εγκληματικά στοιχεία των ανθρωποειδών της Χρυσής Αυγής που ο αρχηγός τους είχε καταδικαστεί το όχι και τόσο μακρινό 1978 για συμμετοχή σε εγκληματική ακροδεξιά οργάνωση που είχε τοποθετήσει βόμβες σε κινηματογράφο. Το μότο ο θάνατος σου η ζωή μου, δεν έχει θέση σε πολιτισμένες κοινωνίες και η Ελλάδα που είναι το λίκνο του πολιτισμού θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας. Εδώ η ευθύνη της βερμπαλιστικής αριστεράς είναι τεράστια καθώς αφήνει χώρο έκφρασης στο λαϊκισμό των ναζιστικών στοιχείων. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να συνεργαστούν κόμματα με αριστερή λογική για να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο!!! Η πολιτική είναι απλή, οι πολιτικοί την κάνουν δύσκολη όταν θέλουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ασφαλώς σε καμία των περιπτώσεων ένα νομοσχέδιο δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά μαζί με την ενίσχυση της παιδείας που οφείλει να έχει δημοκρατική, άρα και αντιρατσιστική λογική, μαζί με την καταπολέμηση των προβλημάτων που επιφέρει η λαθρομετανάστευση –πάντα με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι με τις λογικές του «σκουπίσματος» ή της μάζωξης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης- και την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στο ελληνικό γίγνεσθαι, τότε θα κάνουμε βήματα μπροστά. Αλλιώς θα αντιμετωπίζουμε την κοροϊδία των φασιστοειδών που κατέθεσαν νομοσχέδιο απέναντι στον ρατσισμό των Ελλήνων!!!
Η ισότητα δεν αφορά μόνο τη φυλή, ή το φύλο αλλά τις ίδιες δυνατότητες εξέλιξης με αξιοκρατία, χωρίς κομματικές ή φιλικές προωθήσεις. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην περίθαλψη. Μεταρρυθμίσεις στην διοίκηση χωρίς σοβαρά κριτήρια αξιολόγησης και αξιοκρατίας δεν έχουν σημασία και καταλήγουν να γίνονται βορά στον λαϊκισμό. Πρόσφατο παράδειγμα η δημόσια τηλεόραση της Ελλάδος. Αν στο νέο οργανισμό που δημιουργηθεί προσληφθούν οι ίδιοι, με μόνο τους προσόν την κομματική τους αφοσίωση, τότε για ποια μεταρρύθμιση θα μιλάμε; Η ουσία θα βρεθεί στις λεπτομέρειες. Ο αρχηγός της Πολ.Αν. με την κίνηση του να ρίξει μαύρο φάνηκε μάγκας στο σινάφι του. Αδιαφόρησε για τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες και μαύρισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Κανείς απολύτως Έλληνας πολίτης δεν ήθελε να παραμείνει η ΕΡΤ όπως ήταν. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της ήταν δυναμική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Όμως αυτό έπρεπε να γίνει με σεβασμό ως προς τους υπαλλήλους που αυτοί διόρισαν, τους τηλεθεατές και φυσικά ως προς τη δημοκρατία. Κινήσεις πολιτικού τσαμπουκά σε περιόδους κρίσεις έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο την ψηφοθηρία και την γοήτευση του κομματικού ακροατηρίου. Άραγε που είναι ο διάλογος που οραματίζονταν οι Βενιζέλος και Κουβέλης για όλα τα θέματα;
Πρόσφατο παράδειγμα ελληνικής νοοτροπίας είναι και η σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες. Η σύνθεση είναι η ωδή στο νεποτισμό! Έχουμε και λέμε: υπουργός μητσοτάκης – γιός του μητσοτάκη, βαρβιτσιώτης γιός του βαρβιτσιώτη, γεννηματά κόρη του γεννηματά, κεφαλογιάννη κόρη του κεφαλογιάννη, τα 2 πρωτα ξαδέρφια κεδίκογλου ο κάψής γιος του καψή… και άλλοι πολλοί. Τρεις γενιές Παπανδρέου ως πρωθυπουργοί, δύο γενιές Καραμανλή ως πρωθυπουργοί… Και αναρωτιέμαι ποιος πιστεύει πλέον στην αξιοκρατία; Οι απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας είναι απλές και κατανοητές. Διαφάνεια, αξιοκρατία και ισότητα! Αυτά είναι τα τρία κριτήρια που χρειάζεται η όποια διοικητική μεταρρύθμιση και η όποια πολιτική απόφαση. Πολιτική πρόταση σε μια πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ισότητα δεν μπορεί παρά να είναι σωστή!
Μα, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ισότητα δεν είναι αυτονόητα;
Εμπρός για την επανάσταση του αυτονόητου!!!!!


Αλβανός Αστέριος
Φιλόλογος – Νομικός

Πηγή δημοσίευσης: http://rikssy.gr/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου