Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Σήμα κινδύνου για μολυσμένα κουνούπια!



Σήμα κινδύνου και για τη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει ο εντοπισμός μολυσμένων κουνουπιών, από τα οποία απειλούνται οι πολίτες.
Τα δυο από τα μέχρι στιγμής έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου που προέρχεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ).
Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν κατοίκους της ανατολικής Αττικής, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή το φετινό καλοκαίρι, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ΕΚΕΑ ενημερώνει πως όσοι μένουν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές δεν μπορούν να είναι αιμοδότες για όσο διάστημα εντοπίζονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου και για τουλάχιστον ένα μήνα μετά το τελευταίο περιστατικό μόλυνσης από τον ιό στην περιοχή.



Ετσι, για την ασφάλεια του αίματος, οι περιοχές που «αποκλείονται» από την αιμοδοσία είναι: Για τη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Κορδελιού- Ευόσμου, Ωραιόκαστρου, καθώς και το 1ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Για την ανατολική Αττική, το μέτρο αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδος, Παλλήνης, Παιανίας, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα Πικερμίου. 
Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, για περιοχές όπου ενδημεί η νόσος και τα κουνούπια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.
Τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνιστάται να μη λαμβάνεται αίμα από όσους πιθανώς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν τη νόσο. Σε περίπτωση που αιμοδότης ο οποίος έχει δώσει αίμα ενημερώσει ότι εμφανίζει συμπτώματα, τότε οι αιμοδοσίες οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα, να δεσμεύσουν τόσο φιάλες αίματος και τα παράγωγα και να εξετάσουν τον δότη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι πολύ περισσότεροι, ωστόσο τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι ήπια, με αποτέλεσμα να μην το αντιλαμβάνονται και να μη χρειάζονται νοσηλεία.
Πηγή δημοσίευσης: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου