Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή



Tο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο κατατίθεται, μέσα στις προσεχείς ημέρες, στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, το υπουργείο προχωρά σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό, με βασική μέριμνα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά για το μέλλον των δημόσιων ΙΕΚ, ο κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των δημόσιων ΙΕΚ στις Περιφέρειες, επειδή δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία από αυτές. Έτσι, τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, τα δημόσια ΙΕΚ παύουν πλέον να λειτουργούν με αποσπασμένους καθηγητές και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσα από την κινητικότητα. Δηλαδή, με εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν εφεξής μονίμως στα ΙΕΚ, «χωρίς παίζεται το κρυφτούλι με τις ανάγκες, με τις κενές ώρες κλπ», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Είπε, συγκεκριμένα, ότι «την ίδια στιγμή που ανακοινωνόταν η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, που 15.000 μαθητές βρίσκονταν στον αέρα και 2.500 εκπαιδευτικοί μπήκαν σε διαθεσιμότητα και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους, ο υπουργός Παιδείας παρίστατο στα εγκαίνια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το οποίο, όλως περιέργως, έχει εμπλακεί στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και που ειδικότητες που καταργήθηκαν βρίσκονται σε αυτό το ΙΕΚ». Ο βουλευτής, αν και δήλωσε σύμφωνος να παραμείνουν τα δημόσια ΙΕΚ στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραματείας Δια Βίου Μάθησης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ελληνικό δημόσιο είχε πληρώσει χρήματα για τις μελέτες, με αντικείμενο την μετάβασή τους στην Περιφέρεια.
Ο υφυπουργός, ωστόσο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να θεμελιώσει σε νέες βάσεις την τεχνική εκπαίδευση. Αναφέρθηκε επίσης και στο εθνικό πλαίσιο προσόντων που ήδη ανακοινώθηκε, σημειώνοντας ότι ήταν ένα προαπαιτούμενο που, αν και εκκρεμούσε χρόνια, δεν προχωρούσε, αλλά τώρα η κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα.

Πηγή δημοσίευσης:  http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου