Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΘ 2013: Σήμερα οι διαδηλώσεις - Αποκλεισμένη πόλη η Θεσσαλονίκη!



Σε φρούριο θα μετατραπεί για ακόμη μία χρονιά το κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο λόγω των δρακόντειων μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι περίπου 4.500 αστυνομικοί βρίσκονται ήδη επί ποδός και το συντονισμό των μέτρων θα έχει ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος βρίσκεται από χθες στην πόλη, που θα χωριστεί στα δύο.
Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ σε όλο το εύρος τους τα τροχονομικά μέτρα, καθώς από τις 6 το πρωί απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση σε περισσότερους από 20 δρόμους, οι οποίοι ορίζουν το τετράγωνο γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αλλά και των Πανεπιστημίων. Οι απαγορεύσεις της Τροχαίας για τη στάθμευση θα ισχύουν μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.
Τα μέτρα από αύριο το μεσημέρι παίρνουν τη μορφή απόλυτου αποκλεισμού του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς ανάλογα με την έναρξη των διαδηλώσεων θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους. Οι οδοί Τσιμισκή, Εγνατίας, Αγ. Δημητρίου και Κασσάνδρου και η λεωφόρος Νίκης θα είναι αποκλεισμένες σε όλο το μήκος τους.


Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι και το τέλος των διαδηλώσεων τη λεωφόρο Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), τις οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου), Β. Όλγας (από Μπότσαρη μέχρι Αγ. Τριάδας), Β. Γεωργίου (από Αγ. Τριάδας μέχρι Μ. Ανδρόνικου), τη λεωφόρο Νίκης σε όλο το μήκος της, καθώς και Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία σε όλο το μήκος της μέχρι τη Γ’ Σεπτεμβρίου, Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Λευκό Πύργο), όλο το μήκος της Κασσάνδρου, όπως και της Προξένου, τη Φ. Δραγούμη (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου), Τσιμισκή σε όλο το μήκος της και Αγίου Δημητρίου από Λαγκαδά μέχρι Φ. Δραγούμη.

ΠΑΝΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Παρότι για δεύτερη φορά η παρουσία του πρωθυπουργού θα είναι ολιγόωρη και τα εγκαίνια θα γίνουν το πρωί του Σαββάτου, η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι ανάλογη των προηγούμενων χρόνων, όταν διαδηλώσεις και εγκαίνια πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα. Τα μέτρα θα επικεντρωθούν πάλι στην πλατεία ΧΑΝΘ, γύρω από τη ΔΕΘ και το «Βελλίδειο».
Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός των αστυνομικών που επιστρατεύονται από όλη την Ελλάδα μόνον για τα μέτρα της ΔΕΘ θα φτάσει και φέτος τους 4.500. Οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα ενισχύοντας την τοπική δύναμη. Οι ειδικές δυνάμεις ενισχύονται και από διμοιρίες που έφτασαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας. Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη αστυνομεύουν ήδη αυτές τις ημέρες ομάδες δικυκλιστών αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (ΔΙΑΣ, Δέλτα, Ζήτα), καθώς και αστυνομικοί της Τροχαίας και από άλλες διευθύνσεις.
Εκτός του έμψυχου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. το ελικόπτερο της αστυνομίας θα επιτηρεί από αέρος τις διαδηλώσεις, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί, το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των μέτρων αναμένεται να τοποθετηθούν οδοφράγματα μπροστά από το «Βελλίδειο» και ενδεχομένως να αποκλειστεί και η λεωφόρος Στρατού, παρότι τα εγκαίνια θα γίνουν πρωί.

Σε κλοιό διαδηλωτών η πόλη

Σε κλοιό διαδηλωτών θα βρεθεί αύριο το απόγευμα η Θεσσαλονίκη. Τέσσερα βασικά συλλαλητήρια και διάφορες προσυγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί από συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία και κινήματα, ενώ οι διαδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ.

> Στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Στο συλλαλητήριο των συνδικάτων θα συμμετάσχουν με διακριτό μπλοκ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκεντρωθούν στις 5.30 το απόγευμα στην Εγνατία, στο ύψος της Κολόμβου, ενώ θα προστεθούν και οι προσυγκεντρώσεις των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της ΕΛΒΟ -οι τελευταίοι σκοπεύουν να κατεβάσουν στην πορεία τα οχήματα που κατασκεύαζε η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο με αιχμή το κλείσιμο της ΕΡΤ θα συγκεντρωθούν στις 5.30 το απόγευμα έξω από το κτίριο των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3, στην Αγγελάκη, και στη συνέχεια θα πορευτούν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στο άγαλμα Βενιζέλου.

> Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιούν, όπως κάθε χρόνο, ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

> Πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου δίνουν την ίδια ώρα ραντεβού στην Καμάρα.

> Ξεχωριστό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν και όσοι συμμετέχουν στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία ζητώντας τη ματαίωση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός».
Το χορό των διαδηλώσεων θα ανοίξουν αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι προγραμματίζουν να «υποδεχθούν» τον Αντώνη Σαμαρά έξω από τη ΔΕΘ.
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι φετινές διαδηλώσεις στα εγκαίνια της Έκθεσης θα είναι οι μαζικότερες, ενώ διαμηνύουν ότι θα είναι η αρχή ενός διαρκούς αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.



Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου