Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοκρατία α λα καρτ. Της Ευφροσύνης Παυλακούδη



«Ο φαύλος κύκλος της βίας τροφοδοτείται από πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όσο επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου». (Χρ. Λαζαρίδης, ΣΚΑΪ, 18/09/2013)

1 «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τρομοκρατία σε όλο το βάθος της κοινωνίας.
Είναι τρομοκρατική οργάνωση». (Θ. Πάγκαλος, Βήμα Fm, 17/9/2013)

 2 αρνούμαι πεισματικά να μπω σε καθεστώς φόβου, όπως και ν’ αφήσω ελεύθερο το πεδίο του δημόσιου διαλόγου/ χώρου στους φασίστες Δηλαδή για να καταλάβω, από τα παραπάνω, επειδή διάφοροι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μιλάνε κατά καιρούς για Χούντα και κατάλυση της δημοκρατίας και δεν καταδικάζουν άνομα περιστατικά όπως στις Σκουριές, οι Δραγασάκης, Σταθάκης και οι όμοιοί τους από την άλλη, που διαφωνούν μ’ αυτούς, βαφτίζονται -στην χειρότερη- τρομοκράτες από τον κ. Πάγκαλο και εκτός δημοκρατικού τόξου -στην καλύτερη- από τον κ. Λαζαρίδη;


Με την ίδια λογική τότε τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ακροδεξιά στην χειρότερη, εθνικιστές και οπαδοί της πιο συντηρητικής οπισθοδρόμησης στην καλύτερη, όπως συγκεκριμένο μέλος της κυβερνητικής δεξιάς παράταξης που έχει απασχολήσει τον Τύπο με τις ακραίες απόψεις του ως σύμβουλος μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

Τι, όχι; Μόνο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ισχύει η αντίληψη του αχταρμά, του όλοι στον ίδιο ντορβά; Λίγη προσοχή ειδικά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για την δημοκρατία και την πολιτική/κοινωνική ομαλότητα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, έχω την αίσθηση. Πόσο μάλλον όταν στη μία περίπτωση τοποθετείται ο πρώην αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης, ενώ στην άλλη μιλάει, υποτίθεται, το alter ego του πρωθυπουργού.

Και για να μην παρεξηγηθώ, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, πόσο μάλλον όταν ‘χαϊδεύει’ τη βία ή παρουσιάζει τον προπηλακισμό, τη μούντζα και τη χλέπα ως έκφραση πολιτικού ακτιβισμού ενάντια στο ‘σαθρό’ πολιτικό σύστημα. Όπως και κανένας, όμως, δεν είναι στο απυρόβλητο όταν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία ενός νέου από μέλος της Χ.Α. (κατά δήλωση του ιδίου του κατηγορουμένου -προς το παρόν κατηγορούμενος είναι, αρέσει δεν αρέσει), βγαίνει στα κανάλια και υπονοεί ότι για τη εν λόγω δολοφονία έχει ευθύνες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Λες και τάχα ο Γ. Ρουπακιάς που κατηγορείται για τον φόνο του Π. Φύσσα επηρεάστηκε ή θίχτηκε από τις απόψεις ορισμένων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βγήκε για να εκδικηθεί… Μην αποτρελαθούμε κιόλας. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι στιγμής τα θύματα δεν προέρχονται από τον δεξιό, ούτε καν τον ακροδεξιό χώρο. Αυτό και μόνο θα “πρεπε να λέει κάτι εξίσου στον κ. Λαζαρίδη, όσο και στον κ. Πάγκαλο, αν μη τι άλλο για το μέγεθος της ευθύνης. Να συμφωνήσω ότι στην διαμόρφωση κλίματος έντασης και της χείριστης ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης.

 Έχω άλλωστε τονίσει στο παρελθόν ότι «η παρακμή ή αν θέλετε η απαξίωση της πολιτικής, η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος από σημαντική μερίδα τόσο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όσο και της λαϊκής δεξιάς, αλλά και από διάφορους φορείς και περσόνες του Κοινοβουλίου, αλλά και των Μ.Μ.Ε. υπονομεύει την δημοκρατία και σίγουρα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς η οποία θεωρεί άλλωστε το δημοκρατικό πολίτευμα «παρακμασμένο», «υπερτιμημένο», «ελαττωματικό» εντέλει… ακριβώς όπως δηλαδή πιστεύουν και οι απολιτίκ που είναι πολύ της μόδας τελευταία»

 3. Όμως, αν δεν απατώμαι, στην πολυκατοικία της δεξιάς, για να χρησιμοποιήσω μια παλιά αγαπημένη φράση, έχουμε προς το παρόν την πλειοψηφία των θυτών. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Λίγος σεβασμός αυτές τις ώρες και στοιχειώδη επίγνωση των συσχετισμών δεν θα έβλαπτε. Εκτός κι αν θεωρούμε βλαμμένους/ες και εκτός πραγματικότητας αντίστοιχα ευρωπαϊκούς/διεθνείς φορείς και προσωπικότητες

4 , καθώς και τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία ξένες εφημερίδες

5, που από προχτές συστήνουν με επιμονή στη κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά όχι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά με την Χ.Α., την οποία υποδεικνύουν ως το νούμερο 1 κίνδυνο για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Λέτε όλοι αυτοί να είναι ΣΥΡΙΖΟφιλοι; Ας έρθουμε στα συγκαλά μας επιτέλους. Δεν είμαστε στη Β” Πανελλαδική έχω την αίσθηση…

Και επί τη ευκαιρία, επειδή δεν έχω καμία διάθεση να κάνω επιλεκτική κιόλας λοβοτομή στη μνήμη μου, όπως επιθυμούν διακαώς κάποιοι δεξιοί φίλοι/γνωστοί τις τις τελευταίες μέρες, να υπενθυμίσω ότι ο νόμος που ουσιαστικά εισηγήθηκε η Ν.Δ. λίαν προσφάτως σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις:
«1. Δεν προβλέπει την προστασία από τη ρατσιστική βία, ομοφυλόφιλων ατόμων. 2. Απαλλάσσει το κράτος και τα όργανά του από κάθε ποινική ευθύνη στην περίπτωση που με οποιοδήποτε τρόπο προκαλούν ρατσιστική βία. 3. Αφήνει ατιμώρητα τη διέγερση σε φθορές ή και την καταστροφή αντικειμένων (καταστημάτων, χώρων λατρείας κλπ) που ανήκουν σε θύματα ρατσιστικής βίας. 4. Δεν προβλέπει προστασία αλλοδαπών θυμάτων και μαρτύρων. 5. Τιμωρεί την υποκίνηση ή πρόκληση ρατσιστικής βίας και μίσους μόνο κατά μεμονωμένων προσώπων και όχι ομάδων προσώπων» 6. Μην δουλευόμαστε μεταξύ μας, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. έσκιζε τα ιμάτια της για την ποινικοποίηση της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης. Αγνόησε επιδεικτικά τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε πριν 4 μήνες, να ενισχύσει την δεξιά, για να μην πω ακροδεξιά, πλευρά της Ν.Δ., θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ίσως περιορίσει την δημοσκοπική άνοδο της Χ.Α. και επιστρέψουν έτσι στο «σπίτι» κάποιοι απογοητευμένοι «δεξιοί» ψηφοφόροι.

 Με λίγα λόγια, το “μαντρί” (ψήφων) ήταν πιο σημαντικό από την προστασία ανυποψίαστων πολιτών (μεταναστών και μη) από τους νεοναζιστές. Και τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε καθότι πλέον δεν έχουμε το αυγό του φιδιού 7, αλλά το φίδι το ίδιο, ‘ξαμολημένο’ μάλιστα και στις περισσότερες των περιπτώσεων δυστυχώς με τις ευλογίες και την προστασία σημαντικής μερίδας της ελληνικής αστυνομίας. Γι’ αυτό, μην μας παρουσιάζονται κάποιοι/ες από τη Ν.Δ., ως οι μοναδικοί, αξιόπιστοι κιόλας, κατήγοροι της Χ.Α. Έλεος, γελάνε μέχρι και οι πέτρες. Και ναι η δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή από όσο φαντάζονται οι εχθροί της, κ. Σαμαρά, με την προϋπόθεση όμως ότι η συντεταγμένη πολιτεία έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την θωράκισή της. Δυστυχώς δεν πράξατε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, σας ακούγαμε -για μεγάλο χρονικό διάστημα- να δίνετε ερμηνείες “περί των άκρων” σε ημερίδες και συνεντεύξεις. Ας ελπίσουμε ότι από “δω και πέρα στην κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι την κατηφόρα της βίας, όπως ο ίδιος είπατε, θα πράξετε επιτέλους τα απολύτως απαραίτητα.
Πλέον μας τελείωσαν οι δικαιολογίες.

Όλοι πια γνωρίζετε ΚΑΙ τον κίνδυνο ΚΑΙ από πού προέρχεται ΚΑΙ ποιοι τον καλύπτουν/θρέφουν.

Αναμένω, λοιπόν, ως πολίτης αυτής της χώρας το αμέσως προσεχές διάστημα, μην πω από αύριο, πρωτοβουλίες και ενέργειες προς τρεις κατευθύνσεις:
 1) Την Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα, χωρίς σκιές και μα, μου, σου.
 2) Την Κυβέρνηση να υιοθετήσει επιτέλους χωρίς ψηφοθηρικούς ενδοιασμούς, όπως στο παρελθόν, ένα αντιρατσιστικό νομοθετικό πλαίσιο χωρίς «ναι μεν, αλλά» και κυρίως χωρίς 100.000 παραθυράκια για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
3) Τα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου να αφήσουν τον λεκτικό πετροπόλεμο στους νεοναζιστές και επιτέλους να συζητήσουν για μια δυναμική απάντηση 8 από κοινού στον εκφοβισμό και την πόλωση που επιδιώκει η Χ.Α.


 Εν ολίγοις: 1) Οι πολιτικές δυνάμεις τους λεγόμενου δημοκρατικού τόξου θα συνεννοηθούν επιτέλους σε μια συντονισμένη αντίδραση/αντιμετώπιση στα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν από τη δράση της ΧΑ ή θα παραμείνουν απλά θεατές-σχολιαστές που μόνο καταδικάζουν;
 2) Τα θεσμικά όργανα κα οι υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας θα κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους ή θα συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια;
3) Θα αντιληφθούν εκατέρωθεν του πολιτικού φάσματος ότι o αντισυστημισμός των λεκτικών πυροτεχνημάτων τους, τροφοδοτεί το χειρότερο μόρφωμα της Μεταπολίτευσης ή θα συνεχίσουν να φλερτάρουν με τους απολιτίκ και τους φανατισμένους προς άγρα ψήφων και μόνο; Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ως πολιτικοποιημένο ατομο γνωρίζω πολύ καλά πώς και από πού προέρχεται η άνοδος του νεοναζισμού στη χώρα μου. Δεν χρειάζομαι νταντάδες και ιδίως νταήδες για να ανάγω πολιτικά συμπεράσματα. Μην πυροβολείτε τη νοημοσύνη μου, μην αγνοείτε τη λογική μου. Αρνούμαι πεισματικά να μπω σε καθεστώς φόβου, όπως πολλοί συμπολίτες μου προχτές  και σαφέστατα αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στο ν’ αφήσω ελεύθερο το πεδίο του δημόσιου διαλόγου και χώρου στους φασίστες.

Η «σύγκρουση» με την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, την βίαιη οπισθοδρόμηση του νεοναζισμού πρέπει να γίνει με περισσότερη δημοκρατία και τη στοιχειώδη -αν μη τι άλλο- νομιμότητα, στην πράξη. Το να μεταλλαχτούμε σε βίαια κτήνη, πανομοιότυπα των νεοναζιστών είναι το εύκολο θα μου επιτρέψετε, αλλά και το χειρότερο ταυτόχρονα, καθώς ακριβώς πάνω σ” αυτό επενδύει/ευελπιστεί η Χ.Α.

Εγώ τουλάχιστον δεν θα τους κάνω την χάρη ούτε να το βουλώσω, ούτε να ταμπουρωθώ στο σπίτι μου, ούτε να ξεκινήσω οδομαχίες σπάζοντας και ρημάζοντας. Δεν θα παίξω το ‘παιχνίδι’ τους.

Ευελπιστώ -όχι αφελώς εύχομαι- η Πολιτεία και η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου να μην με αφήσει ξεκρέμαστη στις παραπάνω επιλογές μου. Ελπίζω οι δημοκράτες πολιτικοί, διανοούμενοι (αν υπάρχουν… είναι εκκωφαντική η απουσία τους τέτοιες ώρες έχω την αίσθηση), ακτιβιστές, πολίτες αυτής της χώρας να μην έχουν ξεχάσει, να μην λησμονήσουν ότι «Democracy is not something you have, it’s something you do» (Doris Haddock).

10 Και για να γίνω πιο σαφής: κάποιοι διατηρούν αποστάσεις, ενώ άλλοι πάλι προτρέπουν είτε σε αποκλεισμούς, είτε σε μπουνιές. Δημοκρατία α λα καρτ δηλαδή, όπως, όταν και όσο μας βολεύει.

Πιο οξύμωρο, θα μου επιτρέψετε, δεν γίνεται. Και αυτό διότι είναι τέτοια η πίστη μου στα δημοκρατικά ιδεώδη, που αδυνατώ να κατανοήσω μια δημοκρατία με εκπτώσεις στις ελευθερίες και τα δικαιώματα, μόνο με φοβικά ή κατασταλτικά σύνδρομα, όπως ακριβώς δυσκολεύομαι εξίσου να δικαιολογήσω την ασυδοσία, την αμετροέπεια και την επιδεικτική αδιαφορία -κατά το δοκούν κιόλας- προς θεσμούς και κανόνες ορισμένων που μοιράζουν συστηματικά ‘πιστοποιητικά επαναστατικότητας’ και διαρκώς επιδίδονται σε διαγωνισμούς δημοκρατικής –τάχα- ευαισθησίας, οικτίροντας τους πάντες ως μειοδότες ή/και προδότες ως επί το πλείστον.


Εν κατακλείδι, έγινε το μπραφ και ξαφνικά όλοι παρουσιάζονται σαν προφήτες Κάλχες. Δεν είναι το θέμα ποιος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα πια, αλλά τι κάνουμε από “δω και πέρα. Γιατί το να παραμείνουμε απλώς στην καταδίκη είναι προφανές ότι εξυπηρετεί την Χ.Α. και τους οπαδούς της που ούτε ψυχασθενείς είναι για να χρήζουν συμπάθειας, να σημειώσω, ούτε αθώες περιστέρες που απλά έκαναν μια λάθος εκτίμηση. Ας τελειώσει επιτέλους το καλαμπούρι ότι ο κάθε πικραμένος, οργισμένος, απογοητευμένος και δη άνεργος ψηφίζει Χ.Α. για να πέσουν φάπες. Γνωρίζω πολλούς/ες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που τους είναι αδιανόητο να προσχωρήσουν στην Χ.Α. Το φασιστικό υπόβαθρο υπήρχε και οι ακροοδεξιές νοοτροπίες υπόβοσκαν, μην γελιόμαστε. Προχτές, δολοφονήθηκε ένα νέος, τόσο πολιτικοποιημένος, όσο και ευαισθητοποιημένος, ενεργός πολίτης αυτής της χώρας. Μην «χάσουμε» κι άλλους μέσα στον παραλογισμό των ημερών. Ας σταματήσει εδώ η φόρα των ακροδεξιών και δη της Χ.Α. που απροκάλυπτα ασκεί την χειρότερη μορφή βίας. Ας πάψουν εκατέρωθεν του πολιτικού φάσματος να πετούν την μπάλα εκτός εξέδρας με ολέθρια αποτελέσματα για όλους μας. Αν μη τι άλλο πρέπει να αντιληφθούμε ότι δωρεάν δημοκρατία δεν υπάρχει. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γι’ αυτήν. Για την ακρίβεια πολύ σκληρά πλέον. Δεν νομίζετε;

ΤΗΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://maga.gr/2013/09/20/dimokratia-a-la-kart/#stars-1

Copyright © maga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου