Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Αναδρομική έκθεση - Αναδρομική "αφήγηση " του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, ενός ακόμη μεγάλου Θεσσαλονικέα!



Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1993 και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού, στην Ορμύλια Χαλκιδικής), το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει τη μεγαλύτερη αναδρομική θεματική έκθεση του Θεσσαλονικέα «παιζωγράφου», όπως αρεσκόταν ο ίδιος να αυτοαποκαλείται, η οποία συγκεντρώνει πάνω από τριακόσια πενήντα έργα όλων των περιόδων. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου, τιτλοφορείται «Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ, 1934-1993. 3+1 Θέματα, 3 Ουρανοί», ενώ την επιμελείται ο γιος του καλλιτέχνη, Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.


Πυρήνας της έκθεσης είναι η παρουσίαση του σημειωματαρίου που κράτησε ο Ν.Γ. Πεντζίκης κατά τη διάρκεια του εικοσαήμερου προσκυνήματος του στο Αγιον Ορος, το καλοκαίρι του 1952. Τα πενήντα φύλλα του σημειωματαρίου είναι γεμάτα με σχέδια, σημειώσεις για χλωρίδα και πανίδα, αντιγραφές επιγραφών, σχόλια για τοιχογραφίες, καλογέρους, προσκυνητές, ενώ πολλά από τα σχέδια εκείνα χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία για πίνακες του μεγάλου δημιουργού.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του συνόλου των έργων του που βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί μια ικανή βάση δεδομένων για το πεντζικικό έργο.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου