Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μουσουλμάνοι έχτισαν εκκλησία!



Στις 16 Ιανουαρίου 2014, στο χωριό Ντερβέν (Derven) του νομού Κρούγιας, κάπου στην κεντρική Αλβανία, δόθηκε σε λειτουργία για τους πιστούς, ο ιερός ναός του Αγ. Νικολάου. Μια μικρή και «ταπεινή» εκκλησία, μη φανταστείς τίποτα επιβλητικούς ναούς με τεράστιους τρούλους και ιερείς με χρυσά άμφια. Τρεις φορές, σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικές αιτίες, η εκκλησία είχε καταστραφεί, μερικώς ή ολοσχερώς. Με εθελοντική εργασία, όμως, και με χρήματα που μάζεψαν οι κάτοικοι της ενορίας, είναι ξανά όρθια και έτοιμη να δεχθεί τους πιστούς. Ως εδώ, όλα φυσιολογικά. Και ακόμα πιο φυσιολογικό ακούγεται πως κάτοικοι από πέντε μικρά χωριά που συνορεύουν με το Ντερβέν, βοήθησαν στην ανέγερσή του. Σε δύσκολους καιρούς, η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Ακόμα και ότι από αυτά τα χωριά, 15 οικογένειες, με κάποια οικονομική άνεση, έδωσαν χρήματα για την ανέγερση του ναού, φυσιολογικό ακούγεται. Έτσι συμβαίνει παντού, θέλω να πιστεύω.


Εκείνο, όμως, που αποτελεί ξεχωριστή είδηση, είναι το γεγονός πως, η πλειονότητα εκείνων που βοήθησαν με την εργασία τους στην ανέγερση του ναού, ήταν μουσουλμάνοι! Ναι, έτσι όπως το διαβάζεις. Επίσης, και οι 15 οικογένειες που έδωσαν χρήματα για την ανέγερσή του, ήταν οικογένειες μουσουλμάνων! Πραγματικά, εξαιρετική χειρονομία, τόσο για το πραγματικό αποτέλεσμα, την ανέγερση του ναού, όσο για τη συμβολική πράξη, της θεμελίωσης της αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης.

Ακόμα και για όσους γνωρίζουμε σχετικά τα της Αλβανίας, και τη βαθιά παράδοση στον σεβασμό της πίστης του άλλου, αποτελεί ξεχωριστή είδηση. Διότι, μπορεί, ακόμα και στον στενό μου οικογενειακό κύκλο, να έχουμε μια ντουζίνα ζευγάρια με διαφορετική θρησκεία, αλλά αυτό, δεν συμβαίνει συχνά.  Σε μια εποχή, που τα πάθη, η καχυποψία και οι φοβίες τείνουν να βυθίσουν ξανά τα Βαλκάνια στα σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος, από μια μικρή γωνιά της φτωχής και μικρής Αλβανίας, μια «χούφτα» απλών ανθρώπων, στέλνει το πιο φωτεινό παράδειγμα ελπίδας. Που τόσο πολύ τη χρειαζόμαστε.

TOY NIKO AGO

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου