Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη-Εισήγηση ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κιλκίς! ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος».



Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ακόμη μια διάλεξη-εισήγησή μου αυτή τη φορά στα πλαίσια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου!
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κιλκίς με προσκαλλεί αυτήν την Κυριακή ως εισηγητή για πρώτη φορά, κάτι που με τιμά τόσο ως επιστήμονα όσο και ως άνθρωπο.
Άλλωστε διαχρονική μου πεποίθηση είναι πως η παιδεία και ο πολιτισμός πρέπει να είναι  πρώτη προτεραιότητα της κοινωνίας μας, καθώς στήριξαν και στηρίζουν πάντοτε την πατρίδα μας και « πλαταίνουν» τους ορίζοντες μας.
Η  παρουσίαση  μου  εντάσσεται στο θεματικό κύκλο: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  19ος-20ος αιώνας » .

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ  23 Φεβρουαρίου 2014  στις 18.00 το απόγευμα σας περιμένω στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς   σε μια παρουσίαση-αφιέρωμα σε δύο μεγάλους Νεοέλληνες στιχουργούς, το Λευτέρη Παπαδόπουλο και το Μάνο Ελευθερίου!

ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ.ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ




Η ποίηση ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με το ρυθμό, τη μουσική και το τραγούδι.  Οι Έλληνες ως λαός με πολλές ιδιαιτερότητες ήδη από την εποχή του Ομήρου και της Σαπφούς, πολύ συχνά ντύνουμε με μελωδίες την ποίησή μας!
Πολλοί πάλι διαχωρίζουν την ποίηση από το τραγούδι! Πότε μπορεί ένα τραγούδι να θεωρηθεί ποίημα και πότε ο στίχος φτάνει στα όρια της ποίησης;
Τα ερωτήματα αυτά θα προσεγγίσουμε , μέσα από το έργο δύο « μαστόρων» του στίχου, που σημάδεψαν με το έργο τους τις ζωές μας και συνδέθηκαν άρρηκτα με τη μοίρα του λαού μας, του λυρικού και πλούσιου σε συναισθήματα Λευτέρη Παπαδόπουλου και του αιχμηρού και πάντα επίκαιρου Μάνου Ελευθερίου!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΛΟΥΣ να μελετήσουμε, να τραγουδήσουμε, να ακούσουμε και να συζητήσουμε για τους δύο μεγάλους στιχουργούς μας!



Δημήτριος Χ. Παυλακούδης ,
Φιλόλογος- Msc Μεσαιωνικής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου