Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο καρνάβαλος έρχεται με… ποδήλατο!



Ορθοπεταλιές, χοροί και τραγούδια, παραδοσιακοί φανοί, περίτεχνες μεταμφιέσεις μικρών και μεγάλων, παιχνίδια και παλιά έθιμα, όπως αυτό της “Καμήλας και του Χάσκα”, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, περιλαμβάνουν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις δήμων της Θεσσαλονίκης οι οποίες ξεκινούν σήμερα Τσικνοπέμπτη.

Οι Θεσσαλονικείς θα γιορτάσουν με… ορθοπεταλιές την Τσικνοπέμπτη, καθώς το ποδηλατικό καρναβάλι για ακόμη μια χρονιά κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη την πόλη. Στο πλαίσιο του 5ου ποδηλατικού καρναβαλιού, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στα Άνω Λαδάδικα. Από εκεί στις 7.00 σήμερα το απόγευμα ποδηλάτες ντυμένοι με αποκριάτικες στολές θα ξεκινήσουν τη μεγάλη παρέλασή τους στους δρόμους του κέντρου της πόλης. Παράλληλα με τους μεταμφιεσμένους ποδηλατιστές, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος θεματικές ομάδες, συνοδευόμενες από αποκριάτικα άρματα με συμβολικό και σατιρικό χαρακτήρα.


Στις 10.00 το βράδυ στην περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου θα ακολουθήσει ένα ξέφρενο γλέντι με κρασί, φαγητό, μουσική, προβολές, γαϊτανάκι, ξυλοπόδαρους και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου.
Το 5ο ποδηλατικό καρναβάλι διοργανώνουν η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Πράσινες Διαδρομές” και μία ομάδα ενεργών πολιτών, στην οποία συμμετέχουν άτομα από τις συλλογικότητες “Διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία”, “Πολύχρωμοι ποδηλάτες”, “Παιδιά εν δράσει” και “Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης”. Τη διοργάνωση υποστηρίζει και η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Μέσω του 5ου ποδηλατικού καρναβαλιού, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί εκ νέου να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου και να περάσει το μήνυμα ότι το ποδήλατο είναι η ιδανική λύση ενάντια στη ρύπανση, το κυκλοφοριακό αλλά και την οικονομική κρίση.

Στις δημοτικές βιβλιοθήκες
Στα παιδιά είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενηθούν σήμερα σε διάφορες βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Στις 10.00 το πρωί στην παιδική βιβλιοθήκη του σιδηροδρομικού σταθμού τα παιδιά θα απασχοληθούν με χειροτεχνίες και παιχνίδια, ενώ στις 6.00 το απόγευμα στην παιδική βιβλιοθήκη της Καλλιθέας οργανώνεται αποκριάτικο πάρτι. Εξάλλου, στις 6.00 σήμερα το απόγευμα οργανώνονται δράσεις για τα παιδιά στις βιβλιοθήκες της Ξηροκρήνης, της Ορέστου και της Κάτω Τούμπας.

Τσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά
Ο δήμος Καλαμαριάς, πιστός στην παράδοση και στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, ετοιμάζει μια ξεχωριστή βραδιά αποκριάτικου γλεντιού. Με σύνθημα “Τσικνίζουμε παρέα”, η γιορτή της Τσικνοπέμπτης αποκτά ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα, καθώς πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους δημότες να διασκεδάσουν. Συγκεκριμένα, το γλέντι θα αρχίσει σήμερα στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) με σουβλάκια, κρασί και λουκούμια, ενώ στην εξέδρα που έχει ήδη στηθεί θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως οι Φανοί, το Γαϊτανάκι, το έθιμο της Καμήλας και του Χάσκα (παιδικό παιχνίδι).
Παράλληλα, τα παραδοσιακά συγκροτήματα τα “Χάλκινα Μακεδονίας”, η “Θρακιώτικη Κομπανία” και η “Ποντιακή Κομπανία” σε συνεργασία με τον Χορευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν όλους όσοι θα παραβρεθούν και να τους παρασύρουν στο χορό και το τραγούδι.

Τσικνοπέμπτη στις γειτονιές
Με γλέντια στις γειτονιές αρχίζουν σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης - Συκεών και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Και φέτος πρωταγωνιστούν η εθνική μας παράδοση, η αναβίωση γνωστών εθίμων από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας, η μουσική και ο χορός.
Σήμερα οι πολίτες στις Συκιές θα τσικνίσουν με μουσική, τραγούδι, χορό και αναβίωση εθίμων, ενώ στη Νεάπολη θα εμφανιστεί το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, Μπαμπόγεροι από την Ανθή Σερρών στις 6 το απόγευμα στην αλάνα λαϊκής αγοράς στην οδό Ρ. Φεραίου. Στον Άγιο Παύλο οι πολίτες θα τσικνίσουν στο γήπεδο μπάσκετ Ευαγγελίστριας, δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ, στις 6.00 μ.μ., υπό τους ήχους λαϊκής ορχήστρας.
Ταυτόχρονα, οι μικροί φίλοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να μασκαρευτούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν σε πάρτι που οργανώνονται στις κατά τόπους δημοτικές ενότητες.

Αποκριάτικες μπούλες στο Παύλου Μελά
Παραδοσιακούς κουδουνοφόρους, αποκριάτικες μπούλες και φανούς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Παύλου Μελά, οι οποίες θα φιλοξενηθούν και στις τρεις δημοτικές ενότητες (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία).
Το γλέντι της Τσικνοπέμπτης θα ανάψει στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης. Μέλη του συλλόγου κατοίκων Πολίχνης “Ο νόστος” θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και θα ανάψουν φανούς. Άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα θα συνοδέψουν τη βραδιά. Από τη πλευρά του, ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Παύλου Μελά θα πραγματοποιήσει γιορτή μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Τσιγγάνικο γλέντι
Η Τσικνοπέμπτη θα γιορταστεί και στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και συγκεκριμένα στις 7 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Β’ ΚΑΠΗ στον Άγιο Νεκτάριο στον Δενδροπόταμο. Ο δήμος έχει ετοιμάσει γλέντι με ζωντανή μουσική, που θα περιλαμβάνει λαϊκό και τσιγγάνικο πρόγραμμα. Αύριο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με παιδικό πάρτι στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Επταλόφου, ενώ στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των 3ου και 5ου δημοτικών σχολείων στον Δενδροπόταμο θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση “ο κύκλος με την κιμωλία”.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Ενόψει της Αποκριάς, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.
Επίσης να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι, να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και τα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία μας.
Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, οι καταναλωτές να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.
Να διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας, να τα χρησιμοποιούν, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
Το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη “Μόνο για επαγγελματική χρήση”, δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα.


ΤΩΝ Β. ΖΟΥΚΑ ΚΑΙ Φ. ΣΟΒΙΤΣΛΗ


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.makthes.gr/news/reportage/117779/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου