Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Λίπασμα από τα απορρίμματα των εστιατορίων!


Λίπασμα από τα οργανικά απορρίμματα των εστιατορίων, το οποίο θα διατίθεται εντελώς δωρεάν στους δημότες, για να πρασινίσουν το σπίτι ή τη γειτονιά τους, θα είναι σε θέση να παράγει σε λίγο καιρό ο δήμος Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για μία καινοτόμα δράση κομποστοποίησης, που προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ 2007 - 2013». Σε αυτή τη φάση, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής συμβούλου για τη διαχείριση και τον συντονισμό του έργου αλλά και της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων και την παραγωγή του κομπόστ.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, το πρόγραμμα για την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τα καταστήματα εστίασης της πόλης θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την περιοχή των Λαδάδικων. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο επιγράφεται «ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ από την ΠΓΔΜ συμμετέχει ο δήμος Στρούγκας.

Στα «πράσινα σημεία»
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, το εδαφοβελτιωτικό υλικό που θα παράγεται με αυτήν τη διαδικασία θα διατίθεται στους πολίτες μέσα από τα «πράσινα σημεία», που πρόκειται να διαμορφωθούν σε έξι κομβικά σημεία της πόλης, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα.
Σε καθένα από τα σημεία αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν όλα ανεξαιρέτως τα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε αυτά στη συνέχεια να μεταφέρονται στο διακομιστικό κέντρο που πρόκειται να διαμορφωθεί στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπως προβλέπεται και από σχετική προγραμματική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΓΑΙΑΟΣΕ.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε στην επιλογή των χώρων σε κάθε δημοτική κοινότητα, όπου θα διαμορφωθούν αυτά τα ‘πράσινα σημεία’. Θα απαιτηθεί να εκτελεστούν και ορισμένα μικρά τεχνικά έργα, καθώς οι χώροι θα πρέπει να περιφραχτούν, αλλά και να φωτιστούν», επισήμανε ο κ. Παππάς. Όπως είπε, το πρώτο «πράσινο σημείο» θα διαμορφωθεί στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, στον χώρο του παλιού αμαξοστασίου.

Μέριμνα για τα κατοικίδια
Στο μεταξύ, η διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων σε θέματα διατήρησης της καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και ιδιαίτερα στις πλατείες, στα πάρκα και τις παιδικές χαρές.
Οι ιδιοκτήτες τετράποδων, μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι ειδικές σακούλες από τα γραφεία Καθαριότητας, που λειτουργούν στις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες:
- 1η δημοτική κοινότητα (Προξένου Κορομηλά 36, τηλ. 2310 268.782)
- 2η δημοτική κοινότητα (Μοναστηρίου 93, τηλ. 2310 527.856)
- 3η δημοτική κοινότητα (Ακροπόλεως 6, τηλ. 2310 200.065)
- 4η δημοτική κοινότητα (κέντρο πολιτισμού πρώην αλάνας Τούμπας, Κλεάνθους 72, τηλ. 2310 912790)
- 5η δημοτική κοινότητα (Αλεξανδρείας 59, τηλ. 2310 494.416, καθώς και εντός των γραφείων της κοινότητας: Βασιλίσσης Όλγας 162 - 25ης Μαρτίου 24, τηλ. 2310 425.530 και 2310 425.532)
- Δημοτική ενότητα Τριανδρίας (Ελευθερίας 24, τηλ. 2313 305.460).




Της Βαρβάρας Ζούκα
Πηγή δημοσίευσης:  www.makthes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου