Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Δημόσια σιωπή, για να σπάσει η σιωπή στη βία κατά των γυναικών



Είκοσι γυναίκες συναντώνται στη Θέρμη. Μητέρες και εργαζόμενες, εκλεγμένες στο δημοτικό συμβούλιο του οικείου δήμου και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου διηγούνται τις προσωπικές νίκες και δυσκολίες, προβληματίζονται και ανοίγουν τη συζήτηση για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Οι 20 γυναίκες ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και τα διαφορετικά αυτοδιοικητικά όργανα στα οποία συμμετέχουν ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν τριήμερο δράσεων εστιασμένων στην κακοποίηση των γυναικών. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα και περιλαμβάνουν συμμετοχή όλων των εργαζόμενων γυναικών στις υπηρεσίες του δήμου Θέρμης σε μία συμβολική σιωπή ενός τετάρτου, με στόχο να παρακινήσουν όσες πέφτουν θύματα βίας να σπάσουν τη σιωπή τους. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για το θέμα, ενώ θα μοιραστεί η λευκή κορδέλα στους άνδρες, που συμβολίζει την εναντίωσή τους στη βία.


Την πρωτοβουλία για το τριήμερο των δράσεων ανέλαβε η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μίχου, η οποία ζήτησε τη συνδρομή όλων των γυναικών του δήμου Θέρμης που έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο και τα αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. “Την πρωτοβουλία αγκάλιασαν όλες οι γυναίκες του δήμου Θέρμης που έχουν εκλεγεί στα όργανα της αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί κομματικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί”, τόνισε η κ. Μίχου.
Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι “Για να σπάσουμε τη σιωπή” και σύμφωνα με τις διοργανώτριες αποτελεί το κυρίαρχο μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλες οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. “Ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που πλήττουν γυναίκες και οικογένειες κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από εθνικές, φυλετικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες”, τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις, η αυλαία ανοίγει σήμερα, στις 12 μ., οπότε οι εργαζόμενες στις υπηρεσίες του δήμου Θέρμης θα τηρήσουν σιωπή για ένα τέταρτο της ώρας με το σύνθημα “Με τη σιωπή μας σπάζουμε τη σιωπή”. Η δράση αναμένεται να μεταφερθεί και σε άλλους εργασιακούς ή κοινωνικούς χώρους στο δήμο Θέρμης.
* Αύριο, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μ.μ., ομάδες εθελοντών και εθελοντριών θα μοιράζουν σε κεντρικά σημεία του δήμου Θέρμης το λευκό κορδελάκι στους άνδρες.
* Την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης με ομιλίες ειδικών και προβολή σχετικών ντοκιμαντέρ.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενες μπορούν να αναζητήσουν την Ομάδα των Αιρετών Γυναικών Θέρμης στην ιστοσελίδα τους στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Πρωτοβουλία-γυναικών-Δήμου-Θέρμης-ενάντια-στη-βία-κατά-των-γυναικών.
Στην ομάδα συμμετέχουν η Άννα Μίχου, περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Δημοτικό συμβούλιο Θέρμης: Άννα Μίχου-Κουγιάμη, Βασιλική Γακούδη, Κυριακή Γιαννακίδου, Μαριάνθη Καπουσούζη και Δήμητρα Χίνη. Τοπικά συμβούλια Θέρμης: Αναστασία Αθανασιάδου-Γιαβρίδου, Ελένη Προδανά, Αθηνά Παπαδάκη, Μαρία Πάσχου, Παναγιώτα Δαμιανού, Ευδοκία Ιωαννίδου, Κούλα Σούγγαρη, Αναστασία Τολίδου-Μπαλάσκα, Μαρία Τσιουβάκα, Ευθυμία Παπαδοπούλου, Κατερίνα Λιόλιου-Γεωργακά, Σταυρούλα Σαμαρά, Μάγδα Χονδρούδη, Λευκή Βουτσαδάκη και Σοφία Γιαλαμά.

Ενεργοί κατά της βίας
Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης  για το κοινό της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (Ε.Κ.Α.Ψ.Υ), στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης "Ενεργές - οι  Κατά της Βίας". Οι δράσεις θα  γίνουν το Σάββατο από τις 11 το πρωί έως; τις 3 το μεσημέρι στην πλατεία  Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Ερμού. Συνεργάτες και φίλοι του Ε.Κ.Α.Ψ.Υ θα βρίσκονται εκεί για να συζητήσουν  και να απαντήσουν σε γυναίκες αλλά και άνδρες σε θέματα που απασχολούν και αφορούν την κάθε μορφή βίας. Ενεργά κατά της βίας συμμετέχουν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο Φύλων, ενώ την ενέργεια στηρίζουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.


Ε.Ε. Το 33% των γυναικών έχει πέσει θύμα βίας
Τη μεγάλη διάσταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταδεικνύει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν προ ημερών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 42.000 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 74 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με εμπειρίες σωματικής, σεξουαλικής, ενδοοικογενειακής και ψυχολογικής βίας, καθώς και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, επίμονης παρακολούθησης αλλά και για το ρόλο των νέων τεχνολογιών στις εμπειρίες κακοποίησης.
Σύμφωνα με την έρευνα το 33% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που αντιστοιχεί σε περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 25% των γυναικών που συμμετείχαν. Μάλιστα το 22% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό του, ενώ 5% έχει πέσει θύμα βιασμού.

Της Φανής Σοβιτσλή


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.makthes.gr/news/reportage/118379/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου