Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

H Ισπανία τιμά τoν Ελ Γκρέκο!



Με μια σειρά μεγάλων εκθέσεων η Ισπανία τιμά φέτος έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατό του.



Στο Τολέδο, την πόλη που ο Ελληνικής καταγωγής Δομίνικος Θεοτοκόπουλος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου. Κεντρικός εκθεσιακός χώρος θα είναι το Μουσείο Σάντα Κρουζ του Τολέδο και θα υποστηρίζεται από εκθέσεις σε πέντε μικρότερους χώρους. 80 έργα του μεγάλου ζωγράφου έχουν έρθει από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το Λούβρο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.
Στο πλαίσιο της επετείου, μια δεύτερη έκθεση θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Τολέδο, από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ελ Γκρέκο: Τέχνη και δεξιοτεχνία».
Στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Πράδο οργανώνει από τον Απρίλιο την έκθεση, «Βιβλιοθήκη του Ελ Γκρέκο», που θα παρουσιάζει βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις του ζωγράφου και η οποία θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις 24 Ιουνίου ως τις 5 Οκτωβρίου, το Μουσείο του Πράδο θα φιλοξενήσει επίσης την έκθεση «Ελ Γκρέκο και Σύγχρονη Ζωγραφική», η οποία ασχολείται με την επίδρασή του σε καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Όσκαρ Κοκόσκα, ο Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο και ο Τζάκσον Πόλοκ.

Γ.Σ.

Πηγή δημοσίευσης:  www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου