Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Θεσσαλονίκη : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. 
 


Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου παπά και δασκάλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι "σήμερα τιμάται η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, που με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα, να ξαναστήσουν τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου και να μεγαλουργήσουν όπου και αν ρίζωσαν. Όπως και στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Ποντιακός Ελληνισμός πρόσθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία”.
“Σήμερα οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να σταθούμε με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου και να σκεφτούμε το εθνικό και θρησκευτικό βάρος που κληρονομήσαμε: Να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουµε τη μνήμη των μαρτύρων, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διεθνή, καθολική αναγνώριση και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας, έτσι όπως καταδικάσθηκε στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία" επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
«Σήμερα τιμούμε τους αθώους Έλληνες του Πόντου που μαρτύρησαν για το γένος και τη θρησκεία. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από τη θυσία τους, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Μ. Μπόλαρης : Στίγμα στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου η γενοκτονία των Ποντίων
«Η μαζική εκτόπιση και η φυσική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που εκτελέστηκε τμηματικά από το 1908 και ολοκληρώθηκε με τον πλέον ειδεχθή τρόπο από το Κεμαλικό καθεστώς το 1924. Η έκταση και η αγριότητα των εκτελέσεων, και προ πάντων ο συστηματικός τους χαρακτήρας, χαρακτηρίζουν τις πράξεις αυτές ως γενοκτονία» αναφέρει σε δήλωσή του για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης .
 «Δυστυχώς 90 χρόνια σχεδόν μετά οι υπεύθυνοι της γενοκτονίας που αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου αποφεύγουν προκλητικά να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Η άρνηση αυτή εκ μέρους της Τουρκίας σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να αποκηρύξουν πράξεις που συνιστούν όνειδος για τη νεότερη ιστορία. Παράλληλα προωθούν συστηματικά την απόκρυψη των γεγονότων αυτών για να μην υπάρχουν στην ιστορική μνήμη των νεότερων γενιών. Η λήθη συνιστά άμεση προσβολή στην αλήθεια.   Η αναγνώριση  της γενοκτονίας των Ποντίων, θα ήταν  μια πράξη έμπρακτης μεταμέλειας.» αναφέρει στην ίδια δήλωση ο κ. Μπόλαρης, και προσθέτει : «Οι Έλληνες του Πόντου διέπρεψαν στο εμπόριο, στην πρωτογενή παραγωγή και προ πάντων στα γράμματα δημιουργώντας πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, αλλά και μεγαλοπρεπή θρησκευτικά μνημεία. Η γλώσσα τους διέσωσε με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη συνεχή μαρτυρία του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή.
Η ιστορική μαρτυρία της αδιάλειπτης παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, η γόνιμη συνεισφορά τους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της, μας παρακινεί να προσλάβουμε σήμερα το παρελθόν για να αντλήσουμε νοήματα βίου και κοινωνικής οργάνωσης, «για να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε», όπως υπαγόρευε και ο ποιητής.»


Οι εκδηλώσεις στην Αττική
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της περιόδου 1914-1923.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στη συνέχεια ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης, μίλησε με θέμα «Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία της Μνήμης». «Η 19η Μαΐου θα πρέπει να γίνει ημέρα πανευρωπαϊκή, όπως έγινε για το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να τιμάται η μνήμη των θυμάτων του κεμαλισμού που ισοδυναμεί με φασισμό. Δεν μπορεί να αποσιωπάται ο ρόλος του Κεμάλ», παρατήρησε ο κ. Μαλκίδης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αβραάμ Γούναρης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας, αντισμήναρχος Ιωάννης Γιαννακάκης.
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εθνικής Αντίστασης, της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.
Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος.
Το επόμενο Σάββατο οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα ολοκληρωθούν με ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Απαγόρευση βαρβαρότητας».


Πηγή δημοσίευσης:  www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου