Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Του Δημήτρη Παυλακούδη: " Γιώργος Νταλάρας ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ..."



*Ο τίτλος του άρθρου είναι μια έμπνευση της Κυπρίας φίλης που μας έλειπε χτες Κατερίνας Κυριάκου

 Ζούμε στην εποχή που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν πως ο πολιτισμός και η παιδεία είναι οι μόνες «φωτεινές» δίοδοι μέσα από τις οποίες μπορούμε να βγούμε από το πηγάδι της κρίσης.
Τα Καλοκαίρια των Ελλήνων πάντοτε  ήταν περισσότερο φωτεινά , όχι μόνο λόγω του ήλιου και της θάλασσας, μα και χάρη στην πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ ζεσταίνουν τις καρδιές μας και δίνουν ξεχωριστή αύρα στις νύχτες μας.
Ένα τέτοιο-σπάνιο φεστιβάλ που ζωντανεύει την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης τις καλοκαιρινές νύχτες είναι και το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών….
Και χτες για μια ακόμη χρονιά δώσαμε το παρόν σε ένα ακόμη μουσικό ταξίδι…. Οδηγός μας ποιος άλλος…ο  ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ  Γιώργος Νταλάρας! Μαζί του  ο εξαίρετος πιανίστας και γητευτής ψυχών Γιώργος Ανδρέου , η λαμπερή και φωνητικά αισθαντική Ευτυχία Μητρίτσα και μουσικοί σα το Ντάσο Κούρτι, το Γιώργο Παπαχριστούδη και  το Γιώργο Μάτσικα καθένας τους ξεχωριστός.

Παρά το γεγονός πως από το μεσημέρι όλοι μας ζούσαμε στο ρυθμό της εναλλαγής των διαθέσεων του καιρού με τη σκέψη μας σχετικά με τη συναυλία να παραπέμπει στο μάδημα της μαργαρίτας « Θα γίνει(ήλιος), δε θα γίνει (βροχή) , θα γίνει, δε θα γίνει», τελικά Θεού θέλοντος η μπίλια έκατσε στο « Θα γίνει» !

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ απέδειξε φυσικά για μια φορά ακόμη ότι είναι ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ! Κι όταν ακόμη άρχισε να ψιλοβρέχει και άνοιξαν οι πρώτες ομπρέλες με τους….βιαστικούς να πιστεύουν πως ο καιρός θα τον εμποδίσει..ο Γιώργος συνέχιζε απτόητος να τραγουδά «Σαν απόκληρος γυρίζω» , « Τα βεγγαλικά σου μάτια» και «Τι πάθος..βυθίζει σε πέλαγα το νου» ! Κι έμμεσα έκλεινε το μάτι σε όλους μας δηλώνοντάς μας…. « Λογαριάσατε Λάθος» ! Κι έτσι το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε κανονικά!

Η φωνή του Γιώργου όπως πάντα θεϊκή, το μουσικό σχήμα σε εξαίρετη αρμονία, η Ευτυχία Μητρίτσα να μαγεύει τραγουδώντας « Τις θάλασσες σταμάτα» του Γιώργου Ανδρέου και «Χρόνια σα βροχή » ή ακόμη και στο ντουέτο των δύο «Στα χρόνια της υπομονής»! Μεστή φωνή και δουλεμένη, θύμησε κάτι μεταξύ Χαρούλας και Τσαλιγοπούλου, αλλά με δικό της ηχόχρωμα!
Ασφαλώς στο πρόγραμμα πέραν των εκπληκτικών μελωδιών του Γιώργου Ανδρέου, ξεχωριστή θέση κατείχε-όπως άλλωστε και στην καρδιά του Γιώργου αλλά και  ολόκληρης της πόλης μας ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ  πάντα επίκαιρος και  ζωντανός  μέσω της μουσικής του αλλά και των στίχων του! Θα λεγες κομμάτι της Θεσσαλονίκης!

Τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι,  Νικολόπουλου, Αντύπα, Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Λάγιου αλλά και άλλων με πάντα μαγική και «βιωματική» ερμηνεία του  « Συχνάζεις στο Μικρό καφέ..» του Αργύρη Μπακιρτζή καθώς και του «Πεπρωμένου» του Βασίλη Δημητρίου  έδωσαν ξεχωριστή αξία στη βραδιά!

Συνεπής στις αρχές του που τον θέλουν πάντα να σέβεται τον ακροατή αλλά και τον άνθρωπο… ο « Παντός καιρού» ΓΙΩΡΓΟΣ μας, τήρησε τα ωράρια των συναυλιών σε κατοικημένες περιοχές και φρόντισε να ολοκληρώσει σχετικά νωρίς τη συναυλία του κλείνοντας με το κορυφαίο πολιτικό τραγούδι « Ανεμολόγιο» και το παραδοσιακό « Στο πα και στο ξαναλέω»!
Λίγο καιρό πριν την επετειακή του συναυλία για τα Γενέθλιά του στο Ηρώδειο….ο  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΝΤΑΛΑΡΑΣ αποδεικνύει πως σε πείσμα των καιρών έχει  ακόμη πολλά να δώσει στο ελληνικό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτιμσμό!
ΤΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΛΟΙΠΟΝ!

Δημήτρης Χ. Παυλακούδης
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ  Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου