Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Στην υπέροχη αυτή χώρα... Του Γιάννη Παντελάκη



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Στις 18 Απριλίου του 2013, σε μια γωνιά της υπέροχης και πάντα αδικημένης αυτής χώρας, πέφτουν μαζικοί πυροβολισμοί εναντίον ξένων εργατών. Τραυματίζονται περισσότερα από 30 άτομα από τα σκάγια επιστατών στα φραουλοχώραφα. Λίγη ώρα πριν, οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, είχαν ζητήσει το αυτονόητο, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Το επεισόδιο είναι πρωτοφανές, θυμίζει αμερικανικό νότο και σκλάβους, και αναγκάζει ακόμα και κάποιους υπουργούς να πουν πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αυτή η τελευταία, αποδόθηκε χθες. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων ουσιαστικά αθωώθηκαν! Κάποιοι αντέδρασαν σ' αυτήν την επίσης πρωτοφανή δικαστική απόφαση, αλλά είμαι σίγουρος πως τις επόμενες ημέρες, όλα θα επανέλθουν στους παλιούς ρυθμούς. Στη χώρα ξεχνάμε γρήγορα και αυτό το χαρακτηριστικό το έχουμε πιο έντονο, όταν αυτοί τους οποίους ξεχνάμε δεν είναι σαν κι εμάς, αλλά κάποιοι κολασμένοι μετανάστες που αναζήτησαν λίγα ευρώ σε κάποια φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Η ιστορία της Μανωλάδας δεν είναι καινούρια. Εδώ και χρόνια, παραγωγοί απασχολούν στα χωράφια τους μετανάστες, συνήθως με παράνομο τρόπο, συνήθως με εξευτελιστικά μεροκάματα και συνήθως χωρίς να τους τα καταβάλλουν ούτε κι αυτά. Οι τελευταίοι δε, βιώνουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, τις οποίες ωστόσο δεν πρέπει να ονομάζουμε έτσι γιατί δεν ταιριάζει στην υπέροχη αυτή χώρα. Καταβάλλουν ενοίκιο για κάποιες υπαίθριες παράγκες που βρίσκονται μέσα στα χωράφια. Μόνο στο διάστημα Απρίλιος 2007-Απρίλιος 2011 στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής είχαν σχηματισθεί 155 δικογραφίες που αφορούσαν στην παράνομη απασχόληση των αλλοδαπών, στις συνθήκες επιβίωσης κ.ο.κ.
Σε όλη αυτή τη γνωστή πια ιστορία υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανοχή. Όχι μόνο από την κεντρική εξουσία -αλίμονο, μας εχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Αλλά και από την τοπική κοινωνία της υπέροχης αυτής χώρας, τις τοπικές αρχές (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία κ.ά.). Πολλοί γνωρίζουν τι συμβαίνει στη Μανωλάδα εδώ και χρόνια, ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιδρούν. Τώρα, αυτή την ανοχή ερχεται να επιβραβεύσει μια δικαστική απόφαση.
Με την απόφαση, ουσιαστικά νομιμοποιείται αυτή η κατάσταση. Και όχι μόνο αυτό. Με έμμεσο τρόπο, κλείνουν το μάτι σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να μιμηθούν τους συγκεκριμένους φραουλοπαραγωγούς. Γιατί όχι κι αυτοί; Ο καθένας πια μπορεί να φτιάξει τη δική του Μανωλάδα και να κοιμάται ήσυχος. Στην υπέροχη αυτή χώρα κανένας δεν θα τον ενοχλήσει..
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου