Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Από την προοδευτική και ριζοσπαστική πένα του Αστέριου Αλβανού: "Σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία"



ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ

Βροντοφωνάζουμε για μια κοινωνία δίκαιη και ίση. Διαμαρτυρόμαστε για άδικους φόρους. Ενοχλούμαστε όταν κάποιος πάρει τη θέση μας στην ουρά της τράπεζας. Επιδιώκουμε τον πολιτικό πολιτισμό και καταγγέλλουμε τους άλλους που δεν τον έχουν. Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολιτισμό και το βροντοφωνάζουμε.

Ντρέπομαι όμως για τους προγόνους μου που πριν από μόλις 70 χρόνια δεν έδιναν το δικαίωμα της ψήφου στη γυναίκα. Ντρέπομαι για τους προγόνους μου που πριν από 100 χρόνια, θεωρούσαν πως οι γυναίκες δεν χρειαζόταν  να πηγαίνουν στο σχολείο. Ντρέπομαι για τους σημερινούς πολιτισμένους Έλληνες που κρίνουν τον συνάνθρωπό μας  από το χρώμα του δέρματός του και από τη δουλειά που κάνει.


Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ένα θετικό βήμα αλλά δε φτάνει από μόνο του. Όπως έχω προτείνει και άλλες φορές, χρειάζεται η εισαγωγή ενός μαθήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία. Να αναλύει στα παιδιά την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και  να καταπολεμεί το φαινόμενο του ρατσισμού και του φασισμού. Φυσικά χρειάζονται  συνεπικουρούμενες και πολλές άλλες μορφές ακτιβισμού.

Στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι αδιάφορη η δικαιολογία. Δεν θα καταδικάσω ποτέ ανθρώπους που αγαπιούνται, να ζουν στην απομόνωση. Θα καταδικάσω τη ρητορική μίσους απέναντι στην αγάπη. Θέλω τα εγγόνια μου να μην ντρέπονται για μένα και την κοινωνία που τους παρέδωσα, όπως ντρέπομαι εγώ για κάποιους από τους προγόνους μου. Γι’ αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ένα άλλο ζήτημα που πολλοί αντιδρούν είναι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Να ξεκαθαρίσω καταρχήν πως πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος υιοθεσία από τον όρο τεκνοθεσία. Δεν τεκνοθετούνται μόνο αγόρια αλλά και κορίτσια. Ένα παιδί για να μεγαλώσει χρειάζεται αγάπη, στοργή και χρόνο. Οι όροι τεκνοθεσίας θα είναι ίδιοι και για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για γονείς αλλά σίγουρα σε αυτό δεν έχει σχέση η σεξουαλική προτίμηση του γονέα.

Οι αντιδράσεις της συντηρητικής κοινωνίας που θα φωνάξει μόνο αν κάποιος της απομακρύνει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης από τα χέρια δεν μας αφορούν.


Εμείς θα παλέψουμε για μια κοινωνία δίκαιη και ίση για όλους.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου