Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ από το νέο Διαπαραταξιακό Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ.Μακεδονίας!



Αποφασισμένοι για ενότητα και συνεργασία στη νέα θητεία εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή νέου διαπαραταξιακού προεδρείου, εκτελεστικής επιτροπής και εποπτικού συμβουλίου. Οι αιρετοί δήλωσαν ότι θα πορευτούν από κοινού, καθώς στόχος είναι να σταθεί όρθια η τοπική αυτοδιοίκηση.
 Το τιμόνι της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει και επίσημα ο γαλάζιος δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξελέγη με διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο προκάτοχός του, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μέλος της παράταξης των ανεξάρτητων και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ δημάρχων.
Στη θέση του γραμματέα εξελέγη ο Μιχάλης Ξανθόπουλος, μέλος του δ.σ. από την πλειοψηφούσα γαλάζια παράταξη “Αυτοδιοικητική Συνεργασία για την Κεντρική Μακεδονία” και δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά. Η θέση αυτή προτάθηκε από τον κ. Κυρίζογλου στην τρίτη παράταξη “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα μέλη της αποφάσισαν να συμμετέχουν μόνο στην εκτελεστική επιτροπή με τον Σωκράτη Φάμελο.
Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους Γιάννη Μπουτάρη και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, συναίνεσαν στις διαδικασίες εκλογής των νέων οργάνων χωρίς αντιπαραθέσεις, στοχεύοντας, όπως ανέφεραν, να διεκδικήσουν από κοινού τα δίκαια της αυτοδιοίκησης και όλα τα μείζονα ζητήματα των δήμων που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΔ εκλέχθηκαν ο Μίμης Φωτόπουλος, δήμαρχος Δέλτα, και ο Σωκράτης Φάμελος, δημοτικός σύμβουλος Θέρμης, ενώ συμμετέχουν και τα τρία μέλη του προεδρείου του οργάνου.
Στο εποπτικό συμβούλιο εκλέχθηκαν: πρόεδρος ο Αριστείδης Αραμπατζής, δημοτικός σύμβουλος Χαλκηδόνας, και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Αρβανίτης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα τρία μέλη είναι ο Γιώργος Καλύβας, δημοτικός σύμβουλος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δημήτρης Κυριακίδης, δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς, και ο Ελευθέριος Κιοσέογλου, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.


ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ εξήρε το έργο της προηγούμενης διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρήχθη έργο που πολλοί δεν το ανέμεναν τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Κυρίζογλου υποστήριξε πως η ΠΕΔ έδωσε σκληρές μάχες υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου, θύμα της οποίας, όπως είπε, έπεσε και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώντας μάλιστα για την ανάγκη να συγκροτηθούν διαπαραταξιακά τα όργανα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε πως “όποτε είχαμε σύγκλιση απόψεων πετύχαμε θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό επιδιώκουμε συνεννόηση και ενότητα”. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα πορευτούν από κοινού για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα πάμε όλοι μαζί, από διαφορετικό ίσως δρόμο, αλλά μαζί, με κοινό στόχο”.
Έναν μίνι απολογισμό της ΠΕΔ επιχείρησε ο νέος αντιπρόεδρος του οργάνου Σ. Δανιηλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση της παράταξής του για συγκρότηση διαπαραταξιακών οργάνων παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια. “Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τα δίκαια της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλές φορές το πετύχαμε. Έχουμε όμως και σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και τα κοινωνικά προγράμματα των ΟΤΑ, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500.000 πολίτες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να πετύχουμε τη συνέχισή τους”, υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας” Τρ. Μηταφίδης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σπάσει τα δεσμά που της έχουν επιβάλει, παρότι, όπως είπε, αυτό είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
Ο νεοεκλεγείς γραμματέας της ΠΕΔ ΚΜ Μ. Ξανθόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του δ.σ. να εκλέξει προεδρείο. “Ξεκινώντας όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης” σημείωσε.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “Τέλος στον ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης”
Την πεποίθησή του ότι το νέο δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα δουλέψει από κοινού για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξής του, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας πως πρέπει να μπει ένα τέλος στον ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και των προσβολών που δέχεται όλα αυτά τα χρόνια. “Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αντιθέσεις και με ταυτοποιήσεις πραγμάτων κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς άλλες παρενέργειες”.
Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε ακόμα και στις παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης, τονίζοντας πως δεν έχει καμία δουλειά να ασχολείται για τους κοινόχρηστους χώρους και τα ωράρια των καταστημάτων. “Είναι καιρός να καταλάβει ότι για αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποφασίζει η αυτοδιοίκηση”, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Την ανάγκη οι δήμαρχοι να μη λειτουργούν με διαφορετικές προσεγγίσεις τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μ. Φωτόπουλος. “Οι πολίτες έχουν τόσα προβλήματα που δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε ως δήμαρχοι με διαφορετικές προσεγγίσεις. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι καταφέραμε να εκλέξουμε ομόφωνα τα νέα όργανα”.
Με τη σειρά του το έτερο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Σ. Φάμελος δήλωσε: “Διεκδικούμε να υπάρχει πραγματική αυτοδιοίκηση και το μόνο που βάζουμε ως στόχο είναι να υπάρχουν δήμοι για τον πολίτη”.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com



ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr/news/reportage/128283/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου