Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου θα πιάσει μικρή ψαριά…



Του Θοδωρή Καλούδη
“Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου είναι μια θνησιγενής κίνηση που μέλει να περάσει στην ιστορία κάνοντας μόνο ζημιά στο παραδοσιακό Κέντρο και τη λεγόμενη Κεντροαριστερά” μου έλεγε παλαιά καραβάνα της πολιτικής σκηνής, 24 ώρες πριν ανακοινωθούν (την Τετάρτη το βράδυ) τα πρώτα γκάλοπ που θα μετρήσουν και το κόμμα του ΓΑΠ.
” Γιατί είσαι τόσο κατηγορηματικός;” τον ρώτησα.
“Γιατί ότι είχε να πεί το είπε, απάντησε. Δεν μετράει πια ο ίδιος, δεν περνάει ο πολιτικός λόγος του. ´Εχει συνδέσει, καλώς ή κακώς, το όνομά του με τις πιό δυσάρεστες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας. Τώρα το συνδέει και με τη διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε πατέρας του. Θα δεις και τα γκάλοπ. Θα δεις και τα αποτελέσματα των εκλογών.”
Αναζητώντας τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών επί του θέματος -στοιχεία, που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Τρίτη βράδυ, δεν υπάρχουν- βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύμματος με τον ηλικιωμένο πολιτικό.

Η γενική εντύπωση είναι πως όσοι έβαλαν τον Γιώργο Παπανδρέου σε περιπέτεια, θα το μετανοιώσουν πικρά. Γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού έχει ποιοτικές και τεχνικές αδυναμίες για να πετύχει:
-Δεν έχει αυτό που οι επικοινωνιολόγοι αποκαλούν positioning: Δεν έχει πολιτικό στίγμα. Πρόκειται για ένα “me too” του ΠΑΣΟΚ – και μάλιστα από τον κύριο υπεύθυνο της κατάρρευσης του.Κατεβαίνει με δικό του προσωπικό κόμμα κόντρα στο κόμμα του, που μάτωσε για να εξισορροπήσει τις συνέπειες των πράξεων του.
- Δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να παρουσιάσει την κίνησή του “εκτός κομματικού κατεστημένου” και επιδιώκουσα την ανατροπή,όσων δεινών συμβαίνουν, Είναι μέρος του παλαιού πολιτικού προσωπικού και συνυπεύθυνος της καταστροφής. Αυτό ο λαός το αντιλαμβάνεται πλήρως. Γιατί να του δώσει πάλι την ψήφο του; ´Αλλωστε οι κλασσικοί “Πασόκοι” μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουν πάλι την εξουσία. Γιατι να γυρίσουν στο “κουτσό άλογο”;
- Επικρατεί στους ψηφοφόρους η άποψη ότι αυτό που επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου το κάνει για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο λίγο-πολύ και όσοι της στενής παλαιάς “προεδρικής φρουράς” και των “μνημονιακών υπουργών” τον ακολουθούν, γιατί θεωρούν ότι βγήκαν εκτός παιχνιδιού από το “σύστημα Βενιζέλου”. Γιατί να ψηφίσουν ένα κόμμα “αποτυχημένων ρεβανσιστών”;
- Εμφανίζεται ότι διασπά την παράταξή την οποία συγκρότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό ξυπνά μνήμες αποστασίας που δεν ξεχνά ο κόσμος του Κέντρου, στον οποίο απευθύνεται ο κ. Παπανδρέου.
-Σε τεχνικό επίπεδο, στο λίγο χρόνο που απομένει έως τις εκλογές δεν θα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου όχι κόμμα να οργανώσει, ούτε υποψήφιους αξιόλογους να βρεί. ´Ηδη βγήκε και ψάχνει στο διαδίκτυο.
“Και ποιές είναι οι προβλέψεις των ειδικών;”, ερωτώ.
“Αν εκτιμήσετε – και μάλιστα “πλούσια” – τι ποσοστό μπορεί να πάρει από τα άλλα κόμματα, θα καταλάβετε, απαντούν. Κάνετε τις πράξεις και θα έχετε το αποτέλεσμα”…
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.7imeres.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου