Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Α. Τσίπρας: "Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ"



Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιε τα εξής:

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να συζητήσει με τους εταίρους της μια αμοιβαία επωφελή λύση θα εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Bloomberg, που αναμένεται την αμέσως επόμενη ώρα.

Στον απόηχο του τεταμένου κλίματος που διαμορφώθηκε χθες με την επίσκεψη και τις διαβουλεύσεις του Προέδρου του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, θα παρέμβει σε μια "πυροσβεστική" τοποθέτηση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της διαπραγμάτευσης.

"Ράλι"

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία, την Τρίτη, στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Παρίσι, για να συναντήσει τον γάλλο Πρόεδρο Francois Ηollande.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μια πρώτη διερεύνηση των προθέσεων των ηγετών των χωρών του Νότου, πριν τη συμμετοχή του Α. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου.

Στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης

Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μαζί με τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Για αύριο στις 6μμ έχει οριστεί συνάντηση με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Michel Sapin σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πλευράς, και για ενδεχομένως μετά να ακολουθήσουν δηλώσεις σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι δύο συναντήσεις είχαν αρχικά συμφωνηθεί για το απόγευμα της Δευτέρας. Παραμένει σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το ραντεβού το πρωί της Δευτέρας στο Λονδίνο με τον Άγγλο υπουργό Οικονομικών, George Osborne, καθώς και η συνάντηση την Τρίτη στην Ιταλία με τον ΥΠΟΙΚ, Pier Carlo Padoan.

Α. Τσίπρας: Θα μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου

Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Schulz και Dijsselbloem.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε στους συνεργάτες του ότι «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν οι: Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Νίκης Ζορμπά



Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου