Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Άρθρο-Αφιέρωμα του Δημήτρη Παυλακούδη : 20+1 χρόνια χωρίς τη Μελίνα μας!





Ήταν 6 του  Μάρτη του 1994, όταν ένα από τα πιο λαμπερά και σπινθηροβόλα ελληνικά βλέμματα μας αποχαιρετούσε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 χρόνια πριν –κι ας φαίνεται σα να ταν χτες-έφευγε από κόντα μας η αιώνια Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη! Η Μελίνα Μερκούρη ήταν το σύμβολο της ελληνικής ψυχής. Αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή με πάθος και ζωντάνια όσο κανείς για τον ελληνισμό, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολιτισμό.

Ερωτευμένη  με την Ελλάδα και τον πολιτισμό, έλαμψε και έκλεψε τις καρδιές όλων τόσο  με το ταλέντο της και την ενεργητικότητα της ως ηθοποιός πρωταγωνιστώντας σε εκατοντάδες παραστάσεις  στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και με τους αγώνες της καθ’ όλη την   διάρκεια της ζωής της.

                                                                                               
Η Μελίνα ως πολιτικός  δίδαξε σε όλους τους   ανθρώπους πως τα πάντα αποκτώνται με αγώνα. Πάλεψε για τα δικαιώματα της γυναίκας, κινδύνευε προκειμένου να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στο παρακράτος και τη δικτατορία, κινητοποιώντας και παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως υπουργός και βουλευτής λάμπρυνε με την παρουσία της την ελληνική πολιτική σκηνή. Συγκρούστηκε με τους δυνατούς και το κατεστημένο εντός και εκτός συνόρων προασπιζόμενη το συμφέρον του απλού πολίτη, του αδύναμου,  του κατατρεγμένου, του κοινωνικά περιθωριοποιημένου ανεξάρτητα από ιδεολογία, θρησκεία, φύλο ή εθνικότητα.                             

Έδωσε ώθηση στον πολιτισμό μας ιδρύοντας πολιτιστικά κέντρα και θεσμούς όπως τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ), οργάνωσε τα μουσεία της χώρας και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, έφερε τον πολιτισμό και την τέχνη κοντά στους νέους και στα σχολεία και το κυριότερο τόλμησε και όρθωσε το ανάστημα της στους ισχυρούς του κόσμου διεκδικώντας με πάθος όσο κανείς την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών στη χώρα μας!                                                            

Η  Μελίνα δίδαξε και διδάσκει, αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα παράδειγμα ήθους, γενναιοψυχίας, αγωνιστικότητας, πολιτικής και κοινωνικής ευσυνειδησίας! Εκατοντάδες  χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνεύστηκαν και εμπνέονται από την προσωπικότητα και το έργο της! Κανείς μας δε θα σε ξεχάσει ποτέ Μελίνα μας! Όλοι μαζί οι νέοι στην πρώτη γραμμή θα δώσουμε τον αγώνα μας για να γίνουν πράξη όλα όσα διεκδίκησες! Δεν πρόκειται να ξεχαστείς ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν! Το χαμόγελο ,η παλικαριά και η λάμψη σου θα μένουν βαθιά  χαραγμένα στην ψυχή του κάθε Έλληνα και ειδικά σε εμάς τους νέους ανθρωπους!


Δημήτρης Χ. Παυλακούδης


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ  Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου