Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ και ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ προς συμβιβασμό Ε.Ε. κι ελληνική κυβέρνηση! Εντός της εβδομάδας «βλέπει» συμφωνία η Μέρκελ για την Ελλάδα!



Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Αισιοδοξία ότι επίκειται συμφωνία για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ισχυρά κέρδη αλλά και στις αγορές όπου μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της.

Οι τιμές των τίτλων από το πρωί της Δευτέρας βρίσκονταν σε ανοδική πορεία με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 23,6% από 28,3%.

Αντιστοίχως το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν το μεσημέρι της Δευτέρας με απόδοση 10,8% από 12,4% που ήταν το πρωί της μέρας.

Ωστόσο σε δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης που συναντώνται  στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.


«Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στην πόλη Μάγκντεμπεργκ στην ανατολική Γερμανία.

Παραφωνία από Σόιμπλε

Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει «ουσιαστικές προτάσεις» από την τελευταία εβδομάδα και στις συνθήκες αυτές η σημερινή σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα φέρει σχετικά λίγα πράγματα», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αισιόδοξος ο Ολάντ

Βέβαιος για την κατάληξη σε συμφωνία το αργότερο μέχρι τις επόμενες μέρες, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος τη Δευτέρα, κάλεσε να υπάρξει μία συνολική και βιώσιμη συμφωνία και όχι μερική και περιορισμένη χρονικά ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, τονίζοντας πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα τη Δευτέρα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υποβλήθηκαν νέες προτάσεις. Οφείλουμε να βρούμε μία συμφωνία. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία» , επέμεινε ο Ολάντ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας αύξησε το όριο για τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος για τρίτη φορά σε έξι ημέρες.

Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων και των συναντήσεων του Πρωθυπουργού ξεκίνησε με κατ' ιδίαν συνάντησή του  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ είναι «η ώρα για ουσιαστική και βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός ευρώ».

Τσίπρας: «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία»

Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τα «κλειδιά» μιας συμφωνία με τους εταίρους τονίζοντας ότι «προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε συντάξεις και μισθούς, με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία και λαϊκή οικογένεια, με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε για αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αναδιανομή των βαρών, της πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο, αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της αγγλικής και της ελληνική δήλωσης είναι η αναφορά του  Πρωθυπουργού σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και  στη φράση “παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Εξαμερής συνάντηση

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα ενώ πριν τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μοσκοβισί: «Θα υπάρξει συμφωνία»

Την πεποίθηση ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στο ραδιόφωνο Europe1, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι μπορούν να αποτελέσουν «μία βάση συμφωνίας». Αυτό, όπως διευκρίνισε σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν θέματα προς συζήτηση.

Καλή βάση για πρόοδο οι ελληνικές προτάσεις

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές εν όψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τις χαρακτήρισε με μήνυμά του στο Twitter «καλή βάση για πρόοδο» στις συνομιλίες.

«Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, κ. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter τη νύκτα ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, κάνοντας λόγο για μία διαδικασία «με εμβρυουλκό».


ΠΗΓΗ   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5250965/komision-kalh-bash-gia-synomilies-h-ellhnikh-protash/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου