Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Θα υπάρχει ρευστότητα τη Δευτέρα το πρωί στις Τράπεζες, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές!



Ρευστότητα για τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, που πληρώνονται οι συντάξεις, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατηρήσουν οι τράπεζες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι συντάξεις είναι κατά κανόνα διαθέσιμες από το πρωί του Σαββάτου όταν η ημέρα πληρωμής είναι Δευτέρα χιλιάδες συνταξιούχοι έσπευσαν από τη νύχτα κιόλας στα ΑΤΜ με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο να έχουν στερεύσει ήδη από μετρητά.

Προκειμένου όμως να υπάρχει διαθεσιμότητα μετρητών το πρωί της Δευτέρας υπήρχε ο σχεδιασμός να μην αναπληρωθούν τα χαρτονομίσματα που θα εξαντλούνταν το Σαββατοκύριακο στα ΑΤΜ. Αυτό οδήγησε ήδη σε ελλείψεις. 


 Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τράπεζα επεχείρησε να αναπληρώσει χαρτονομίσματα σε ΑΤΜ της, όπου είχαν εξαντληθεί, αλλά σχηματίστηκαν ουρές και προκλήθηκε αναστάτωση . Για να γίνει αναπλήρωση το Σαββατοκύριακο πρέπει να είναι παρών ο διευθυντής του υποκαταστήματος και να υπάρχει αποστολή security. Επομένως, ο μαζικός ανεφοδιασμός είναι ούτως η άλλως προβληματικός.

Ετσι, τελικά και με το σκεπτικό ότι έπρεπε να υπάρχουν μετρητά και για τους συνταξιούχους που σπεύδουν συνήθως πρωί πρωί να πάρουν τις συντάξεις του, αποφασίστηκε να κρατήσουν οι τράπεζες "πυρομαχικά" για τη Δευτέρα. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα ανεφοδιαστούν, βεβαίως, στη συνέχεια με χαρτονομίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψουν τις ανάγκες της υπόλοιπης μέρας, καθώς θα χρειαστούν συνολικά περίπου 1,5 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της κυβέρνησης για το τι θα κάνουν . Τραπεζικές πηγές εκτιμούν οτι αν αποφασιστούν capital controls θα χρειαστούν λίγες μέρες (2-3) έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα (πχ τα μηχανήματα στα νέα όρια ανάληψης). Αυτό σημαίνει οτι οι τράπεζες θα μείνουν κάποιες μέρες κλειστές.

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή capital controls, πάντως, είναι απόφαση της κυβέρνησης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου