Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

"Άρσις": Στέγη και δουλειά σε άστεγους πολίτες της Θεσσαλονίκης



Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν είδη οικιακού εξοπλισμού-Το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» αφορά 75 άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Το δικό τους σπίτι και μια δουλειά θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν 75 άστεγοι πολίτες ή οικογένειες που έμειναν στον δρόμο, με τη βοήθεια της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις», που υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ευόσμου - Κορδελιού και τη ΜΚΟ Praksis. Στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να επανενταχθούν στην κοινωνία και να στηριχθούν ξανά στα πόδια τους.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» αφορά 75 άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης και στοχεύει στην άμεση μετάβασή τους σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας. Τελικός στόχος, όπως ανέφερε μιλώντας στη «Μ» η κοινωνική λειτουργός της «Άρσις» Σοφία Κραλίδου, είναι η πλήρης αυτονόμησή τους και η ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μέσα από υπηρεσίες εργασιακής επανένταξης. Οι ωφελούμενοι, όπως είπε, θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, είτε να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα ανοιχτά κέντρα ημέρας, είτε να φιλοξενούνται σε ξενώνες. «Έχουμε εντοπίσει τους ωφελούμενους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, όπως αναζητούμε και κατοικίες που θα χρηματοδοτούνται μέσα από την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται», διευκρίνισε η κ. Κραλίδου, σημειώνοντας ότι, παράλληλα με την κατοικία, το 40% των συμμετεχόντων θα βοηθηθούν προκειμένου να βρουν δουλειά.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους της γενικής γραμματείας Πρόνοιας, του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
Έκκληση για προσφορές
Στο μεταξύ η «Άρσις» λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου 70, τη ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ, μια τράπεζα συλλογής και διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης. Η ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ στηρίζεται από δωρεές και προσφορές ευαισθητοποιημένων πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι προσφέρουν στην τράπεζα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, σχολικά είδη, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Στη συνέχεια η «Άρσις» διανέμει δωρεάν τα είδη αυτά σε άπορους πολίτες που εξυπηρετούνται από την κοινωνική υπηρεσία της ή από άλλους φορείς.
Με αφορμή μάλιστα την έναρξη του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, η «Άρσις» απευθύνει έκκληση για παροχή ειδών για την υποστήριξη αστέγων και ατόμων που ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες. Η συλλογή ειδών αφορά οικιακό εξοπλισμό σε καλή κατάσταση όπως ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια και τηλεοράσεις, έπιπλα, ντουλάπες, κρεβάτια, καναπέδες, τραπεζαρίες, στρώματα, λευκά είδη και είδη κουζίνας. Τη μεταφορά των επίπλων και των οικιακών συσκευών αναλαμβάνει η κοινωνική οργάνωση.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη για την υποστήριξη των αστέγων μπορούν να επικοινωνούν με την «Άρσις» στα τηλέφωνα 2315-504301 και 2310-526150 (υπεύθυνη Αναστασία Μαμελετζή).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου