Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρο του Δ.Παυλακούδη στο Aftodioikisinews.gr : «ΔΕΘ 2016, Ο Τσίπρας και η μνήμη των χρυσόψαρων»



Παρασκευή  9  Σεπτέμβρη σήμερα. Έχει ξεκινήσει πλέον  η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη της  Διεθνούς  Έκθεσης  της Θεσσαλονίκης! Και  φέτος  όπως  συμβαίνει  κάθε Σεπτέμβρη  από  τότε που ήσουν παιδί -αλλά και δεκαετίες πριν γεννηθείς – θα νιώσεις  το επίκεντρο  της  Ελλάδας  να μεταφέρεται  για λίγες μέρες  στην  πόλη σου τη Θεσσαλονίκη. Η 81η ΔΕΘ προ των πυλών! Όλα μοιάζουν έτοιμα  και η κλασική  πλέον  έως  και ανιαρή  ιεροτελεστία   ετοιμάζεται! Η κίνηση  στους δρόμους  της πόλης  σιγά-σιγά  αυξάνεται, οι πρώτες βροχές  ήρθαν-Σεπτέμβρης γαρ- οι αφίσες   από  τα διάφορα events που συνοδεύουν  την έκθεση  έχουν κατακλύσει  το κέντρο   και φυσικά μέσα σ΄όλα  το κλίμα  διαμορφώνεται! Τα δελτία ειδήσεων  και τα ρεπορτάζ  μεταφέρουν ήδη  το φακό και το μικρόφωνό  τους   στο Βελλίδειο  και τις ομιλίες-εξαγγελίες  των πολιτικών αρχηγών με την προσοχή φυσικά στραμμένη ως είθισται   στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού  στους «παραγωγικούς» φορείς της πόλης. Ή σε όσους παραγωγικούς φορείς  έμειναν πλέον στην πόλη και δεν έφυγαν  για τις βαλκανικές δικές τους χώρες της Επαγγελίας.

Φυσικά  μέσα σ’όλα τούτα  τα γνωστά  και μη εξαιρετέα προεόρτια της  ΔΕΘ συμπεριλαμβάνονται  τα  μέτρα της Τροχαίας, ο  αποκλεισμός  του κέντρου της πόλης  από την αστυνομία που  θα φρουρεί  τον  κύριο Τσίπρα  από  τους «κακούς» και  τους «αγανακτισμένους» γνωστούς-αγνώστους  που θα θελήσουν  και φέτος να διαμαρτυρηθούν. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ελικόπτερα,απαγόρευση κυκλοφορίας  και  μέσα  σε μια αίθουσα  χιλιάδες  κομματικά «εξαπτέρυγα» να χειροκροτούν  τον πρωθυπουργό, ενώ στα δελτία ειδήσεων  θα  αναλύονται τα όσα είπε  πριν σχεδόν τα πει!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ  όσοι ζούμε σε τούτη την πόλη κι ασχολούμαστε έστω και στοιχειωδώς με την πολιτική το έργο το έχουμε ξαναδεί! Ή μήπως όχι; Τι  αλλάζει φέτος; Τι διαφορετικό  θα βιώσουμε; Tι  θα κερδίσει  η πόλη και η χώρα  από  μια ακόμη «κούφια ομιλία»;
Η απάντηση είναι προφανής: ΤΙΠΟΤΕ περισσότερο από υποσχέσεις,δεσμεύσεις  και ευχολόγια! Σίγουρα   θα  κερδίσουν  τα  ΜΜΕ και τα όσα κανάλια μας απόμειναν  μετά  τις επιλεκτικές τηλεοπτικές άδειες  που έδωσε το καθεστώς πρόσφατα. Τι θα κερδίσουν;  Οπτικό και ακουστικό  υλικό   από μια ομιλία- φιάσκο, ιδανικό για το ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ!
Αλήθεια   τι περιμένουμε  να  μας πει ο  κύριος Τσίπρας;  Ή μάλλον καλύτερα τι  μπορούμε ν’ακούσουμε  από το στόμα ενός ανθρώπου που δεν έχει πια ούτε  την  αξιοπρέπεια  να  πει «συγγνώμη»; Από  έναν π[ρωθυπουργό  που  δεν έχει το σθένος ούτε καν  να  μπει  στο youtube και ν΄ακούσει   τις  ομιλίες του  πριν από ένα ή δύο χρόνια;  Τι  πρόγραμμα θα παρουσιάσει στη  ΔΕΘ  2016 ο άνθρωπος  που  έταζε  «λαγούς  με πετραχήλια», έσκιζε  μνημόνια  και  διέγραφε  το επονείδιστο χρέος; Ακόμη θυμάμαι με πόσο πάθος και παλμό χειροκροτούσαν  εκστασιασμένοι  στη  ΔΕΘ  του 14  τον κύριο Βαρουφάκη   οι  «αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης. Γυρνούσα τότε το κεφάλι μου δεξιά και απ’την άλλη (μιας και το αριστερά  στη μετά Τσίπρα εποχή  θα χει αλλάξει όνομα  απ’το κακό του) κι έβλεπα  τα πρόσωπα εκείνων των ανθρώπων.Ήταν πρόσωπα γεμάτα μίσος,οργή   και φανατισμό. Πολλά δεν τα γνώριζα, δυστυχώς όμως  όσα γνώριζα  ήταν πρόσωπα   συνδικαλιστών,δημοσίων υπαλλήλων  σε  διευθυντικές θέσεις  και πρώην  πρασινοφρουρών  που  είχαν  μπει  απ΄το γνωστό παράθυρο  σε θέσεις   φορέων  και υπηρεσιών. Μπορεί ν’αδικώ κάποιους  μα  οι πιο πολλοί από τούτους που τότε έστρωναν το χαλί κάτω  απ’τα πόδια  του «εφήμερου» ευτυχώς τσάρου  της Οικονομίας είχαν  λιγότερα προσόντα απ’ότι οι πιο πολλοί άνεργοι ή  υποαπασχολούμενοι  -εξαιτίας αυτών –φίλοι και συμφοιτητές μου! Έλεγα  κι έγραφα από τότε  πως  ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος  για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν  η  «ανάποδη κωλοτούμπα»  αλλά όλοι  αλαλάζανε   σε δρόμους και πλατείες   και σ΄’εδειχναν με το δάχτυλο ως  ζόμπι.Ενίοτε μάλιστα  σε χαρακτήριζαν  ως «γερμανοτσολιά» ή «εθνοπροδότη»  δείγματα της φασίζουσας λογικής που τους διέπει ακομή και τώρα. Κι έτσι  το πρόγραμμα της  Θεσσαλονίκης   ξεχάστηκε  και  διεγράφη  από κάθε  κυβερνητικό κιτάπι!
Αφού μεσολάβησε ένας  χρόνος ανούσιας φλυαρίας  και  ο λαός μας σύρθηκε σε ένα παράνομο,αντισυνταγματικό  και  διχαστικό  δημοψήφισμα,  η κυβέρνηση του  κ.Τσίπρα   έκανε  άτακτη οπισθοχώρηση, οι  ελπίδες και οι υποσχέσεις   πήγαν περίπατο   και  η χώρα  ρίχτηκε κατευθείαν στα βράχια! Και  οι παλιοί  «σύντροφοι»  μαζί με  τους    «ανεξάρτητους» ακροδεξιούς  του Πάνου Καμμένου  και  το μπλοκ των παλιών συνασπισμένων   έβαλαν την υπογραφή  τους  στο τρίτο μνημόνιο.
 Ένα  μνημόνιο  βαρύτερο  και  πιο δυσβασταχτο από ποτέ. Μονιμοποίησαν τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν, ανέβασαν  το ΦΠΑ  που θα μείωναν, εφάρμοσαν το νόμο για τις κατασχέσεις  και τους πλειστηριασμούς  που  θα εμπόδιζαν, πολλαπλασίασαν  τους φόρους  για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξανάγκασαν  χιλιάδες εργαζομένους  στον ιδιωτικό τομέα  να  υπογράψουν  συμβάσεις   πολύ χειρότερες απ’αυτές που υπήρχαν πριν, ανάγκασαν  χιλιάδες  επιχειρήσεις  να βάλουν λουκέτο, ενώ  άλλες τις  έκαναν δώρο  σε γειτονικές χώρες όπως  η Βουλγαρία  και τα Σκόπια   και  έστειλαν στην ανεργία περισσότερους  από 40000 ιδιωτικούς υπαλλήλους. Εδώ και λίγους μήνες  ξεπούλησαν έναντι πινακίου  φακής  τον ΟΣΕ, με λιγότερα χρήματα απ’όσα παίρνει το χρόνο  ο  Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης  και προωθούν  και αντίστοιχες  πωλήσεις λιμανιών  και δημόσιας περιουσίας. Προσφάτως  προχώρησαν  στη «σταλινοποίηση» και των ΜΜΕ, προσπερνώντας  το ανύπαρκτο εξαιτίας τους ΕΣΡ και μοιράζοντας άδειες  σε υπόδικους, ημετέρους  και εθνικούς  τοκογλύφους, που «θα» τους δώσουν χρήματα  για να μπορέσουν   να βολέψουν πρόσκαιρα  μερικές  χιλιάδες δικά τους παιδιά  σε επιδοτούμενα προγράμματα  και δημόσιους φορείς. Τι σημασία έχει αν  μένουν στο δρόμο  2500 ακόμη εργαζόμενοι από  τα κανάλια που κλείνουν  ή  αν σε λίγο καιρό  μπορεί  να κλείσουν  κι άλλα  μέσα; Σημασία έχει  να  μπορούμε  να κυβερνάμε...Να  επαναπροσλαμβάνουμε τις «καθαρίστριες του  ΥΠΟΙΚ», να  διορίζουμε  υπαλλήλους σε δήμους  και περιφέρεις  για 6 ή 8 μήνες  και  φυσικά  να ελέγχουμε όπως όλα τα καθεστώτα  την Παιδεία,την Δικαιοσύνη  και τα ΜΜΕ! Με απώτερο στόχο  να δημοσιο-ποιήσουμε  τα πάντα   και   να οδηγήσουμε  τον ιδιωτικό τομέα  στην απόλυτη  απαξίωση  προς όφελος  των μέτρων  και των αριθμών, ενώ την ίδια στιγμή   θα έχουμε στήσει το δικό μας «κράτος» που θα μας εκλέγει  ξανά και ξανά!
Φυσικά   αύριο  ο  Πρωθυπουργός   θα κρατάει  «μικρότερο καλάθι» απ΄ότι πέρσι και πρόπερσι  γνωρίζοντας πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Όλα τα προαναφερθέντα  θα  του τα υπενθυμήσουν  οι  γνωτοί-άγνωστοι δημοσιογράφοι- την πλειονότητα των οποίων ελέγχει απόλυτα όπως όλοι οι καλοί απόγονοι του «σοβιέτ» , όμως φυσικά θα έχει ήδη ετοιμάσει  τις  απαντήσεις του  στις ήδη έτοιμες από καιρό ερωτήσεις...Το  μόνο ερώτημα είναι   αν  θα  μας βάλει  την κασέτα  «ΦΤΑΙΕΙ  Η ΕΥΡΩΠΗ» ή την άλλη την παραδοσιακή με τα  «Λαϊκά-Λαϊκίστικά  τραγούδια». Κι όλα αυτά ενώ  η χώρα  συνεχίζει το μοναχικό δρόμο της απαξίωσης  και της παρακμής τη στιγμή  που  άλλες χώρες  με τελευταία την Κύπρο  βγαίνουν  απ’το μνημόνιο και τον οικονομικό έλεγχο!
Το  ανησυχητικό  ωστόσο για τον κύριο Τσίπρα  είναι πως  σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες  τα  χρυσόψαρα  δεν έχουν τόσο αδύναμη μνήμη όσο πιστεύαμε, αφού επιστήμονες του πανεπιστημίου στον Καναδά ανακάλυψαν ότι, τουλάχιστον ένα, είδος χρυσόψαρου είναι ικανό να θυμηθεί που τράφηκε πριν από 12 ημέρες. Στην περίπτωση  του ελληνικού λαού  τι θα ισχύσει   αν  τα χρυσόψαρα  κάποτε  «θυμηθούνε»;
Αν θυμηθούνε  πως  «τα καθεστώτα δεν παραιτούνται ποτέ  από μόνα τους. Πέφτουν!»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ.ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ- Μέλος Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων-Μενεμένης

ΠΗΓΗ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου