Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Άρθρο του Δ.Παυλακούδη στο Aftodioikisinews.gr: " Η χώρα σε παγετό, η κυβέρνηση σε χειμερία νάρκη..."



Η χώρα σε παγετό, η κυβέρνηση σε χειμερία νάρκη...

Τα παλιά χρόνια έλεγαν πως  ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις  ένα πρόβλημα  που γνωρίζεις ότι δε μπορείς να λύσεις είναι να το βάλεις «κάτω απ’το χαλί». Άλλωστε  η φύση  που πάντοτε  ήταν πιο σοφή από τον άνθρωπο έχει προνοήσει  εδώ και χιλιάδες  χρόνια  να υπάρχουν  είδη όπως  η στρουθοκάμηλος  που έχει  τη συνήθεια  μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο  να βάζει το κεφάλι της στο χώμα για να μη βλέπει.
Κάτι  ανάλογο συμβαίνει  και  στην  πατρίδα  μας  τα τελευταία χρόνια- ελέω  της  κρίσης.Της οικονομικής βεβαίως  βεβαίως  μιας  και  για  την άλλη την κρίση, την κοινωνική έχουμε κάνει  ομερτά  εδώ και  μήνες  πολλούς πολλούς  να μη μιλάμε.

-Άλλωστε  δεν πουλάει βρε αδερφέ  θ’αναφωνήσει  κάποιος  ειδικός «μετρητής της AGB». Τα ΜΜΕ  της χώρας  ασχολούνται  μόνο με ό.τι  πουλάει  και φυσικά η «μούρη» ενός κοστουμαρισμένου και  κάποτε γραβατωμένου  πολιτικού,αναλυτή, βιομήχανου  ή τηλεαστέρα  δε  μπορεί  να συνάδει  με θέματα  ηθικής ή  αλληλεγγύης παρά μόνον  με «παρά». (Ξέχασα ν΄αναφέρω  πως  αν ο κοστουμαρισμένος  που βγαίνει  στο γυαλί  δηλώνει αριστερός  προφανώς  και δε θα φοράει γραβάτα.Τουλάχιστον για όσο βγαίνει στο γυαλί.Μετά την ξαναφορά κανονικά.)
Πάμε  όμως τώρα στην προσφιλή ελληνική τακτική  του στρουθοκαμηλισμού. Εδώ  και τουλάχιστον ένα τρίμηνο ίσως  και περισσότερο  όλη  η ελληνική κοινωνία καρτερά με αγωνία τ’αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων  ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση  και τους Θεσμούς της  Ε.Ε. ( δε λέμε Τροικα πια, γιατί η «πρώτη φορά Αριστερά» απαγόρευσε στα μέσα τούτη την κακιά,δεξιά και ανακριβή-προπάντων λέξη). Αναλύσεις επί αναλύσεων, εκτιμήσεις επί εκτιμήσεων  και συζητήσεις που ξεκινούν  από  τα καφενεία και τα γήπεδα  και φτάνουν  μέχρι  τα δικαστήρια, τα Πανεπιστήμια  και ενίοτε  στο Κυλικείο του Κοινοβουλίου.Βλέπετε υπάρχουν  και βουλευτές που πρέπει  να μετρήσουν  τα κουκιά τους  και τις δυνάμεις τους  πριν αποφασίσουν αν ξέρουν ή αν δεν ξέρουν τι θα πουν όταν βγουν στα κανάλια. Όλα όμως  πάντα  μένουν ημιτελή   και στο περίπου,σχεδόν φήμες και μόνο φήμες... Ο καιρός  περνά  και  απ’ότι φαίνεται  άλλη  μια φορά  οι θέσεις   της  ελληνικής κυβέρνησης  θα  μείνουν  στα συρτάρια,μαζί με την επιστολή  Τσακαλώτου  και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου   και  η κακιά μητριά Ευρώπη  θα μας επιβάλλει και πάλι τα δικά της...Ή τουλάχιστον έτσι βολεύει τους «τζάμπα μάγκες» της κυβερνησής μας να συμβεί.
Με το που μπαίνουν στο αεροπλάνο τους για Ευρώπη, ο Τσίπρας  και οι Υπουργοί του, ξαναβάζουν τη γραβάτα  και γίνονται από πετεινοί, όρνιθες εν πυρά και από  επαναστάτες, σφουγκοκωλάριοι  και οσφυοκάμπτες  που  δέχονται  να  φέρουν  στην καμπούρα του κοσμάκη κι άλλα μέτρα κι άλλους φόρους  κι άλλα χαράτσια. Το κόλπο φυσικά είναι γνωστό  πια  και το χουν μάθει καλά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μόλις  θα επιστρέψουν  στην Ελλάδα, θα βγουν στο γυαλί και πάλι  και θα κουνήσουν  και πάλι το δάχτυλο  στο Σόιμπλε  και την Ε.Ε. Θα βγάλουν πάλι τη γραβάτα  και  θα παρουσιάσουν  στο μέσο Έλληνα που κάθεται μασώντας σανό μπροστά στην  μικρή οθόνη του, πως έδωσαν μάχες  μα  τους  νίκησαν  οι ισχυροί  και  ανάλγητοι ξένοι. Πως τα νέα μέτρα και οι νέοι φόροι  επιβλήθηκαν στην Ελλάδα  και πως  θα είναι τα τελευταία. Άλλα δε θα υπάρξουν....
Κι έπειτα  θα απειλήσουν πως αν μας επιβάλλουν  απ’έξω κι άλλα μέτρα, εμείς δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε. Θα τα σκίσουμε, όπως τα Μνημόνια και το mail Χαρδούβελη ( εδώ γελάμε). Κι αν νομίσατε πως  το έργο τέλειωσε πλανάστε... Μετά  θα θυμηθούν όλοι μαζί τη συμπαθή στρουθοκάμηλο. Κυβέρνηση,πολιτικό σύστημα  και  ΜΜΕ  ξέρουν καλά το παιχνίδι.Πάνω που θ΄αρχίσει ο κόσμος τη μουρμούρα  και  το κλίμα θ’αρχίσει  να βαραίνει και οι δημοσκοπήσεις  να τους δείχνουν  να βλέπουν  την πρωτιά με κυάλια, θα ψάξουμε  να βρούμε μια τρύπα να κρύψουμε το κεφάλι μας  και τα πραγματικά μας προβλήματα  και  θα  παίζουν μονίμως τα κανάλια-που τόσο αγαπά ο κύριος Παππάς και που τόσο πολύ περιόρισε- άλλες κασέτες.
Πρώτα του Πόθεν Έσχες  για να κάνουμε μάγκα τον κάθε  Σταθάκη, τον κάθε Παπαδημούλη  και την κάθε Κούνεβα, που νομιμοποιούνται  να κρύβουν εκατομμύρια  ή να  κερδίζουν ες αεί  συγκε ντρώνοντας καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν ( έχουν το ηθικό πλεονέκτημα άλλωστε).
 Ύστερα θα βάλουμε την άλλη κασέτα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα  και το ό,τι γίνεται έξω από την δική μας Γη της Επαγγελίας για να φοβίσουμε κι άλλο και να σπείρουμε κι άλλο σκοτάδι στις ψυχές των Ελλήνων που αποχαυνωμένοι θα που «εμείς είμαστε καλά»
Αργότερα  θα  μπούμε στο κλίμα των γιορτών, προβάλλοντας τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας όσο θ’αναζητάμε το νέο θέμα που θα «καίει» για να αποπροσανατολίσουμε την κοινή  γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Αρχικά  θα παίξουμε το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις. Τι; Δε μας βγήκε μιας κι εκεί ο κύριος Κοτζιάς  και  η ελληνική πλευρά ελάκισαν....Κανένα πρόβλημα  έχουμε το «πολικό ψύχος» που πρώτη φορά χτυπά την Ελλάδα από το 1968. Τι πιο ωραίο θέμα για να πετάξεις και  πάλι τη μπάλα μακριά απ΄το γήπεδο.
Κι όσο η χώρα είναι στο ψυγείο, με τους δρόμους στην Πάρνηθα και την Πεντέλη κλειστούς, την Αράχωβα  και τα χιονοδρομικά αποκλεισμένα  και τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις κλειστά( για επαρχία και άλλες περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν έχουν χρόνο τα δελτία) , δικαιολογούμε βρε αδερφέ και τη χειμερία νάρκη στην οποία έχει πέσει η κυβέρνηση  μας.Και φυσικά ψάχνουμε  και το επόμενο παγωμένο ή καυτό θέμα  που θα πουλήσουμε στον κοσμάκη μόλις ο υδράργυρος ανεβεί πάνω από το μηδέν. Γιατί  ο Τσίπρας και η παρέα του απ’το μηδέν να ξεκολλήσουν δεν πρόκειται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ.ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ- Υπευθ.Παιδείας και Πολιτσμού ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων-Μενεμένης

ΠΗΓΗ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου