Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η Θεσσαλονίκη παίζει μπάλα στο γήπεδο του Offside Festival!



Ιστορίες για θριάμβους ή για συντριπτικές ήττες, ιστορίες για ομάδες που έγιναν τρόπος ζωής και παίκτες που έγιναν "άγιοι", ιστορίες γεμάτες ένταση και πάθος που ξεκινούν πάντα από το ίδιο ακριβώς σημείο: τη σέντρα!

Αυτές είναι οι ιστορίες που αφηγείται το Offside Festival, που επιστρέφει στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης το τριήμερο 26 έως 28 Μαΐου και είναι έτοιμο να σας ταξιδέψει από την Αγγλία και την Ιταλία μέχρι την Τούμπα και την Άπω Ανατολή.

Η Ιστορία του Offside Festival

Πελέ ή Μαραντόνα; 3-5-2 ή 4-4-2; Σίτι ή Γιουνάιτεντ;
Το Offside Festival, διοργανώθηκε πρώτη φορά στη Βαρκελώνη, το 2014 και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παίκτες και ομάδες που έγραψαν ιστορία, ανεπανάληπτοι θρίαμβοι, μεγάλες διοργανώσεις. Αυτές είναι οι ιστορίες του offside festival. Αλλά όχι μόνο.

Τα ντοκιμαντέρ του offside αποτυπώνουν την ουσία του ποδοσφαίρου: τα συναισθήματα μέσα και έξω από το γήπεδο, την ένταση των αποδυτηρίων, τις πόλεις που αφιερώθηκαν αιώνια σε μία ομάδα ή άλλες που διχάστηκαν ανάμεσα σε δύο, τις ομάδες που έγιναν τρόπος ζωής, τις ιδεολογίες πίσω από τα χρώματα και τα συνθήματα της κερκίδας, αλλά και τα δραματικά γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Ο βασιλιάς των σπορ, απέκτησε το δικό του φεστιβάλ.

Για να μάθουμε ακόμη καλύτερα την ιστορία του Offside Festival, το newsfish.gr επικοινώνησε με τον Μιχάλη Σπανό, συνδημιουργό της εκδήλωσης, που διοργανώνεται από την Parenthesis σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ποδόσφαιρο και ντοκιμαντέρ, μπάλα και σινεμά, είναι συνδυασμοί που εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον δε μας φαίνονται τόσο ταιριαστές. Πώς αποφασίσατε να φέρετε το Offside Festival στη Θεσσαλονίκη;

"Βασικός μας στόχος είναι πως θέλαμε να δείξουμε ότι τα παραπάνω έχουν σχέση μεταξύ τους. Μπορεί να μην φαίνεται συνηθισμένο, όμως στον κόσμο του ποδοσφαίρου αρέσει πάρα πολύ να βλέπει μέσα από μια άλλη σκοπιά ιστορίες και θέματα που σχετίζονται με ομάδες και παίκτες, όχι μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά και έξω από αυτές. Το έχει κάθε ποδοσφαιρόφιλος μέσα του".

Αν παρομοιάσουμε το Offside Festival με μια ποδοσφαιρική ομάδα που την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά κάποιο τρόπο νεοφώτιστη, φέτος τι προσδοκίες δημιουργούνται; Αυτή η προσπάθεια ήρθε για να μείνει;

"Αυτό ακριβώς. Ήρθε για να μείνει. Υλικό υπάρχει και συνεχώς δημιουργούνται νέα ντοκιμαντέρ, έτσι ευτυχώς δε θα αντιμετωπίσουμε ποτέ πρόβλημα. Είναι η 2η χρονιά και θέλουμε το συγκεκριμένο event να μείνει και να συνεχίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης".

Τι είναι αυτό που θα αποκομίσει κάποιος παρακολουθώντας τα ντοκιμαντέρ. Είναι αυτό που λέμε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι;

"Σίγουρα ισχύει αυτό. Αρκετοί από τους παλιούς ποδοσφαιρόφιλους, λόγω της τεχνολογίας που δεν υπήρχε τότε, μπορεί απλώς να είχαν ακούσει ονόματα, αλλά να μην είχαν ποτέ τη δυνατότητα να δουν την ιστορία τους. Επίσης, οι ίδιοι μπορεί να μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για νεότερους παίκτες και σύγχρονες ιστορίες ποδοσφαιρικών ομάδων, τις οποίες μπορεί να μην είχαν κατά νου λόγω ηλικίας".

Για τους φίλους του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης από το πρόγραμμα ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ. Ποια είναι τα συναισθήματα σας για την ένταξη του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα προβολών;

"Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που στο φετινό πρόγραμμα υπάρχει ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ το οποίο μάλιστα συνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας με έδρα μάλιστα τη Θεσσαλονίκη. Είναι πάρα πολύ θετικό που γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον ΠΑΟΚ, έναν σύλλογο με τεράστια ιστορία, με μεγάλες φυσιογνωμίες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες. Ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια, γιατί δεν έχουν γίνει αντίστοιχα ντοκιμαντέρ για άλλες ελληνικές ομάδες και είναι πολύ σημαντικό που μέσα από το Offside Festival θα προβληθεί ξανά στο κοινό της πόλης".

Στα social media ο κάθε ποδοσφαιροφίλος καταθέτει τη δική του άποψη για το αγαπημένο του ντοκιμαντέρ που περιμένει με αγωνία να παρακολουθήσει. Ποιο είναι αυτό που ξεχωρίζεις εσύ από το φετινό πρόγραμμα;

"Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο θα έλεγα την ιστορία της εθνικής Ισλανδίας. Είναι κοντά στη μνήμη μου και η πορεία της πήγε να θυμίσει αυτή της εθνικής Ελλάδας το 2004 ακόμη και αν δεν τα κατάφερε. Περιμένω με ανυπομονησία να τη δω πώς μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη".

Το πρόγραμμα του Offside Festival

Παρασκευή 26 Μαΐου

• Σταυρός Τορνές
19:30 Μία υπέροχα αποτυχημένη σεζόν
21:30 Οι Μπλε - Μία διαφορετική ιστορία της Γαλλίας

• Τζον Κασσάβετης
20:00 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον
22:00 World War Cup (μικρού μήκους)
22:00 Σέλτικ στην ψυχή

Σάββατο 27 Μαΐου

• Σταυρός Τορνές
19:30 Τα άλλα παιδιά
21:30 Μέσα σε ένα ηφαίστειο: Η άνοδος του ισλανδικού ποδοσφαίρου

• Τζον Κασσάβετης
20:00 Οι Μπλε – Μια διαφορετική ιστορία της Γαλλίας
22:00 Έρικ (μικρού μήκους)
22:00 Η ιστορία της Admiral

Κυριακή 28 Μαΐου

• Σταυρός Τορνές
19:30 Λομπανόφσκι για πάντα
21:30 True Futbol (μικρού μήκους)
21:30 Νίκη! Η γέννηση της NYCFC

• Τζον Κασσάβετης
20:00 Ο Ζλάταν ενηλικιώνεται
22:00 Lebanon Wins the World Cup (μικρού μήκους)
22:00 Μια υπέροχα αποτυχημένη σεζόν

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Ολύμπιον (απογευματινές ώρες) και ηλεκτρονικά μέσω του viva.gr.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εισιτήρια θα πωλούνται και στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).


Επιμέλεια: Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση στην επίσημη σελίδα: http://www.offsidefestival.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου